Készítsen mákos túrólepényt – egy szelet csak 330 KCAL

Foglár Noémi 2019. július 9. 09:33 2019. júl. 9. 09:33

Ha van olyan családtagja, aki éppen fogyókúrázik, akkor is nyugodt szívvel készíthet 20 szeletes adagot a vasárnapi ebédhez.

Nincs szükség hozzá másra, mint:

- 15 dekagramm túróra,
- 6 evőkanál olajra,
- 5 evőkanál tejre,
- 8 dekagramm kristálycukorra,
- 2 tasak vaníliás cukorra,
- 1 tasak sütőporra,
- 30 dekagramm lisztre

A töltelékhez:

- 25 dekagramm mákra,
- 3,5 deciliter tejre,
- 1 tojásra,
- 5 dekagramm keményítőre,
- 1 evőkanál vajra,
- 10 dekagramm cukorra,
- 1 citrom reszelt héjára

A sütemény tetejének elkészítéséhez:

- 5 dekagramm cukorra,
- 6 tojásfehérjére,
- egy kávéskanál citromlére

Kezdje a tészta elkészítésével! Dolgozza össze a túrót a tejjel, az olajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzá a sütőporral elkevert lisztet és gyúrja össze az alapanyagokat. Ezután pihentesse 20 percig.

Ez idő alatt készítse el a tölteléket! Főzze 10 percen keresztül a tejbe szórt mákot, cukrot, citromhéjat és vajat. Keverje össze a keményítőt a tojással és tejjel, majd adja a mákos masszához és még egyszer forralja fel.

Ezt követően vajazzon ki egy 20x30 centiméteres tepsit. Nyújtsa ki benne a tésztát és úgy fektesse a tepsibe, hogy megközelítőleg 1 centiméter magas pereme is legyen. Kenje rá a tölteléket és süsse 35 percig 200 fokon.

Közben készítsen tojáshabot, verje kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével. Majd vegye ki a tésztát a sütőből és kenje rá a tetejére. Ezután süsse még negyed órán keresztül 180 fokon. Hagyja, hogy a tepsiben hűljön ki, vágja fel 20 szeletre és már tálalhatja is.

Forrás: Hírklikk