Kókuszos currys csirke

Valentin 2021. február 3. 15:45 2021. feb. 3. 15:45

A curry – mint egytálétel – lehet húsos, halas, zöldséges, de akár ezek kombinációja is, amit tejszínnel vagy kókusztejjel krémesíthetünk. A curry-változatokat általában 1, 2, 3 vagy 4 kis paprikával jelölik – nem véletlenül, hiszen az enyhén csípőstől a brutálisan erősig változhat a curry ereje, attól függően, hogy sárga, zöld vagy vörös curryről van szó.

Fél óra alatt ízletes indiai ételt varázsolhatunk ezzel a receptel, mert ezek a hozzávalók hamar megfőnek, de természetesen zöldségekkel – répával, zellerrel, zöldbabbal – is kiegészíthetjük.

 

Hozzávalók:

  • 3 darab csirkemellfilé
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 teáskanál curry fűszerkeverék vagy currypaszta
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 4 dl kókusztej
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors

 

Elkészítés:

 A csirkemellet felkockázzuk, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk.

A hagymákat, a gyömbért, a currypasztát és a kurkumát egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadunk kb. 1/2 dl vizet, majd pépesítjük.

Az olaj felét egy serpenyőben felhevítjük, a csirkemellkockákat rádobjuk, és 3-4 perc alatt,l kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd egy tányérba kiszedjük, félretesszük. A maradék olajat a serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a fűszeres-hagymás keveréket, és kevergetve 5-6 percig főzzük, majd felöntjük a kókusztejszínnel, elkeverjük, hozzáadjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk, és takarékon 5–10 percig rotyogtatjuk, míg eléri a kívánt krémes-szószos állagotot.

Petrezselyemmel vagy korianderrel meghintve, rizskörettel vagy kuszkusszal tálaljuk, a bátrabbaknak kínálhatunk mellé egy kis csilipaprikát is.