Lángos – a nyár kedvence

Valentin 2020. augusztus 27. 14:57 2020. aug. 27. 14:57

A házi lángos óriási előnye, hogy nem kell eldöntened, milyen feltétet teszel rá, hiszen akár falatonként variálhatod a sima fokhagymás, a sajtos-tejfölös vagy a bármilyen, kedvedre való ínyencséggel.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 evőkanálnyi olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl tej
  • 2 csapott evőkanálnyi cukor

 

Az elkészítés menete:

A tejet langyosítsd meg, és keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdd el összegyúrni, és adagold hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy – könnyen formálható, laza – tésztát kaptál, ami elengedi a tál falát, akkor kész.

Fedd le a masszát egy konyharuhával, és tedd félre kelni, körülbelül 40 percre. Ha ez letelt, formálj a tésztából gombócokat – 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnél majd –, és újabb fél óráig hagyd őket kelni.

Miután ez is letelt, forrósíts olajat – annyit, hogy bőven elférjen benne a lángos – egy nagyobb serpenyőben, és süsd ki a tésztát. A kész lángosokat ezután kedved szerint ízesítheted.