Padlizsán rántva

Valentin 2020. augusztus 24. 17:00 2020. aug. 24. 17:00

A nyár kapcsán előtérbe kerülő mediterrán ételek megkerülhetetlen alapanyaga a padlizsán. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges. Tökéletes arra is, hogy bepanírozd. A héját nem szükséges lehúzni, viszont feltétlenül sózd be a zöldséget.

A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, innen került Európa déli területeire – elsőként Olaszországot és Görögországot hódította meg –, majd a többi mediterrán éghajlatú országban is termeszteni kezdték. Rövid idő alatt, közkedvelt zöldségnövénnyé vált, a helyi konyhákban számos étel alapanyaga, köszönhetően annak, hogy igen sokféle módon elkészíthető.

 

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg parmezán
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • zöldfűszer
  • olaj

 

Elkészítés:

A padlizsánt öblítsd le, távolítsd el a szár alatti részt, és vágd fel ujjnyi vastagságú szeletekre. Sózd be, majd hagyd állni legalább 20 percig. Így biztosan nem lesz keserű. Közben készíts elő mindent a panírozáshoz. A lisztet rakd egy tálba, a tojást verd fel villával, önts hozzá kevés tejet, és rakd hozzá a zúzott fokhagymát, végül pedig a zsemlemorzsát mixeld borssal, esetleg kevés zöldfűszerrel és parmezánnal.

Nyomkodd ki a levet a zöldségből, és forgasd meg mindegyikben a padlizsánszeleteket. Önts egy mélyebb serpenyőbe vagy lábosba olajat, és forrósítsd fel. Rakd bele a padlizsánokat, majd süsd aranybarnára mindkét oldalukat. Szedd szalvétára, úgy itasd le a felesleges olajat.