Padlizsán rántva
A nyár kapcsán előtérbe kerülő mediterrán ételek megkerülhetetlen alapanyaga a padlizsán. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges. Tökéletes arra is, hogy bepanírozd. A héját nem szükséges lehúzni, viszont feltétlenül sózd be a zöldséget.
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, innen került Európa déli területeire – elsőként Olaszországot és Görögországot hódította meg –, majd a többi mediterrán éghajlatú országban is termeszteni kezdték. Rövid idő alatt, közkedvelt zöldségnövénnyé vált, a helyi konyhákban számos étel alapanyaga, köszönhetően annak, hogy igen sokféle módon elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg liszt
- 2 dkg parmezán
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- zöldfűszer
- olaj
Elkészítés:
A padlizsánt öblítsd le, távolítsd el a szár alatti részt, és vágd fel ujjnyi vastagságú szeletekre. Sózd be, majd hagyd állni legalább 20 percig. Így biztosan nem lesz keserű. Közben készíts elő mindent a panírozáshoz. A lisztet rakd egy tálba, a tojást verd fel villával, önts hozzá kevés tejet, és rakd hozzá a zúzott fokhagymát, végül pedig a zsemlemorzsát mixeld borssal, esetleg kevés zöldfűszerrel és parmezánnal.
Nyomkodd ki a levet a zöldségből, és forgasd meg mindegyikben a padlizsánszeleteket. Önts egy mélyebb serpenyőbe vagy lábosba olajat, és forrósítsd fel. Rakd bele a padlizsánokat, majd süsd aranybarnára mindkét oldalukat. Szedd szalvétára, úgy itasd le a felesleges olajat.