Pekándiós kenyér datolyás krémmel

HírKlikk 2020. szeptember 11. 14:07 2020. szept. 11. 14:07

A pekándió önmagában is finom, viszont megpirítva még gazdagabb lesz az íze. Az általunk ismert diónál valamivel aromásabb, édesebb. Torták, sütemények, húsok, saláták alapanyaga, de hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, sőt, akár kenyeret is süthetünk belőle.

Hozzávalók a kenyérhez:

  • 2 és ½ csésze datolya, apróra vágva
  • 1 és ½ csésze forró víz
  • 1 és ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 és ¾ csésze liszt
  • egy csipet szegfűszeg, fahéj, szerencsendió és gyömbér
  • 2 evőkanál lágy vaj
  • 1 és ¼ csésze cukor
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 1 és ½ csésze aprított pekándió

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 85 g krémsajt
  • 2 evőkanál apróra vágott datolya
  • 2 evőkanál aprított pekándió
  • 1 evőkanál tej


Elkészítés:

Keverje össze egy tálban a forró vizet a szódabikarbónával és a datolyával, egy másikban pedig a  lisztet a szegfűszeggel, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szerencsendióval.

Egy harmadik tálban dolgozza össze a vajat a cukorral, azután adja hozzá a tojást és a vaníliát. Folyamatos keverés mellett felváltva öntse bele a datolyás és a lisztes keveréket, végül a pekándiót is. Öntse a tésztát egy kenyértepsibe, azután süsse 170 fokon 65-75 percig, vagy tűpróbáig.

Keverje össze a krém hozzávalóit is, és tegye hűtőbe 1 órára. Amint a kenyér kihűlt, tálalja a kenyeret a krémmel megkenve.

Forrás: Taste of home