Pekándiós kenyér datolyás krémmel
|
2020. szeptember 11. 14:07
2020. szept. 11. 14:07
A pekándió önmagában is finom, viszont megpirítva még gazdagabb lesz az íze. Az általunk ismert diónál valamivel aromásabb, édesebb. Torták, sütemények, húsok, saláták alapanyaga, de hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, sőt, akár kenyeret is süthetünk belőle.
Hozzávalók a kenyérhez:
- 2 és ½ csésze datolya, apróra vágva
- 1 és ½ csésze forró víz
- 1 és ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 és ¾ csésze liszt
- egy csipet szegfűszeg, fahéj, szerencsendió és gyömbér
- 2 evőkanál lágy vaj
- 1 és ¼ csésze cukor
- 1 tojás
- 2 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
- 1 és ½ csésze aprított pekándió
Hozzávalók a krémhez:
- 85 g krémsajt
- 2 evőkanál apróra vágott datolya
- 2 evőkanál aprított pekándió
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
Keverje össze egy tálban a forró vizet a szódabikarbónával és a datolyával, egy másikban pedig a lisztet a szegfűszeggel, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szerencsendióval.
Egy harmadik tálban dolgozza össze a vajat a cukorral, azután adja hozzá a tojást és a vaníliát. Folyamatos keverés mellett felváltva öntse bele a datolyás és a lisztes keveréket, végül a pekándiót is. Öntse a tésztát egy kenyértepsibe, azután süsse 170 fokon 65-75 percig, vagy tűpróbáig.
Keverje össze a krém hozzávalóit is, és tegye hűtőbe 1 órára. Amint a kenyér kihűlt, tálalja a kenyeret a krémmel megkenve.
Forrás: Taste of home