Tárkonyos bableves füstölthússal

Valentin 2020. március 2. 21:22 2020. márc. 2. 21:22

Ízletes, tartalmas, laktató főétel.

Hozzávalók: 4 személyre

  •  2 evőkanál tárkonyecet
  •  tárkony
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 vöröshagyma
  • 1/2 dl étolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 szelet zeller
  • 1 fehérrépa
  • 1 sárgarépa
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 25 dkg tarkabab


 

Elkészítés:

A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, így hamarabb megfő. Másnap a sonkával és a megtisztított leveszöldségekkel együtt feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön pároljuk, amíg a bab és a füstölt hús is megpuhul. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, megszórjuk a liszttel, és zsemleszínű rántást készítünk.

Félrehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, felengedjük a tejföllel és azzal is jól kikeverjük. A rántást a leveshez adjuk, tárkonnyal és ecettel ízesítjük, majd pár perc alatt az egészet összeforraljuk. Friss kenyérrel tálaljuk.