Tárkonyos bableves füstölthússal
|
2020. március 2. 21:22
2020. márc. 2. 21:22
Ízletes, tartalmas, laktató főétel.
Hozzávalók: 4 személyre
- 2 evőkanál tárkonyecet
- tárkony
- 1 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 vöröshagyma
- 1/2 dl étolaj
- só
- 2 babérlevél
- 1 szelet zeller
- 1 fehérrépa
- 1 sárgarépa
- 25 dkg füstölt sonka
- 25 dkg tarkabab
Elkészítés:
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, így hamarabb megfő. Másnap a sonkával és a megtisztított leveszöldségekkel együtt feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön pároljuk, amíg a bab és a füstölt hús is megpuhul. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, megszórjuk a liszttel, és zsemleszínű rántást készítünk.
Félrehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, felengedjük a tejföllel és azzal is jól kikeverjük. A rántást a leveshez adjuk, tárkonnyal és ecettel ízesítjük, majd pár perc alatt az egészet összeforraljuk. Friss kenyérrel tálaljuk.