A DK igazi sikertörténet

Gréczy Zsolt 2019. október 18. 15:35 2019. okt. 18. 15:35

Jövő héten lesz 8 éves a Demokratikus Koalíció. Sokak által lesajnált csapatból a DK ma az ország második legnagyobb pártja lett, amely minden választáson erősödik. Azt hiszem, a gyurcsányozásnak is vége. De ha nem, az sem baj. Megyünk előre.

Amikor 2011-ben a DK megalakult - a nagyszerű Somló Tamás állt a színpadon - azt is megakadályozták, hogy a pártnak frakciója legyen. Hiába volt meg az ehhez szükséges tíz, az MSZP-ből érkező képviselő. Éveken azt hallgattuk, hogy ez egy egyszázalékos párt, amely soha, semmilyen választáson nem éri majd el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Elnökét, a korábbi miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet "lekaraktergyilkolták, és így tovább. Szánakozás, gúny, kitaszítottság, ez volt a DK osztályrésze.

Az áttörést a 2014-es európai parlamenti választás jelentette, ahol a DK - végre önállóan is megmérettetve magát - közel 10 százalékot kapott, és két képviselőt küldhetett Brüsszelbe és Strasbourgba. 2018 tavaszán megszületett a Demokratikus Koalíció önálló frakciója, senki nem mondhatta, hogy valakinek a hátán jutottunk be az országgyűlésbe. 

Közben az elemzők mindig igyekeztek megjegyezni, hogy az öt százalék az üvegplafon. Amikor ez megvolt, akkor kitalálták, hogy a tíz százalék a maximum. Erre az idei májusi EP-választáson a DK több, mint 16 százalékot kapott, és a korábbi kettő helyett négy mandátumot szerzett. Dobrev Klára pedig az Európai Parlament alelnöke lett.

A múlt vasárnapi önkormányzati választáson a DK megnégyszerezte mandátumai számát, megháromszorozta budapesti polgármesterei számát, és bekerült minden kerület, és minden megye közgyűlésébe. A leadott szavazatok alapján - ahol nem közösen indultak a pártok - az ellenzéki pártok közül a DK kapta a legtöbb voksot. 

Kéretik belegondolni, hány helyen ragasztotta át az ellenzéki pártok jelöltjeinek plakátjait a Fidesz azzal a szöveggel, hogy "Gyurcsány embere." Akkor is ragasztottak, ha az illető az volt, és akkor is, ha nem. És az ellenzéki jelöltek mégis nyertek, tehát a gyurcsányozás sem hat már.

Gyurcsány Ferenc ma az ország második legerősebb, egyben a legerősebb ellenzéki pártjának elnöke. A támogatás folyamatos erősödése választásról választásra kimutatható. Matematikai tény. 

Ez a blog mégsem melldöngetés, csupán helyzetjelentés - születésnap előtt. Nincsenek babérok, amelyeken üldögélhetnénk. Feladat van. A kormány-, sőt rendszerváltás feladata. Az önkormányzati választás - amely a DK további erősödését hozta - alapot teremthet egy 2022-es győzelemre is. Ez a DK nélkül nem tud megtörténni, és a terebélyesedő bizalom csak a felelősségünket növeli. Az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája. Ennek vagyunk és leszünk részesei - reményeink szerint tovább erősödve.

Büszkeség a csapathoz tartozni. Köszönjük a támogatást. Megyünk tovább! Boldog születésnapot, Demokratikus Koalíció!