Miért nem mond igazat Ujhelyi István?

Gréczy Zsolt 2018. szeptember 18. 14:03 2018. szept. 18. 14:03

Igazán nem boldogít ez a vita. Sokan bosszankodnak, hogy "már megint veszekednek", "miért nem a Fidesszel foglalkoznak." De a dolgot muszáj rendbe tenni, mert Ujhelyi István hazugsággal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, holott ő volt az, aki megváltoztatta a véleményét.

Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti képviselő tegnap nekiment korábbi pártelnökének és miniszterelnökének, aki pedig nem tett mást, mint arra emlékeztetett: Ujhelyi korábban semmit nem akart megszavazni az EP-ben, ami a 7-es cikkely elindításához vezet, vagyis számon kéri az Orbán-kormány gyalázatait. Ugyanerre emlékeztette őt múlt héten az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az egyik kérdező. Ujhelyi meg is sértődött...

Pedig a hír igaz: 2015 decemberében Ujhelyi még ezt a közleményt adta ki: "Az Európai Parlament mai plenáris ülésén, az úgynevezett "magyar-ügy" tárgyalásához benyújtott írásbeli hozzászólásomban azt hangsúlyoztam, hogy büszke magyarként és európai demokrataként soha nem fogom támogatni, hogy Magyarországgal szemben bármilyen olyan szankciót vezessenek be az aktuális kormány működése miatt, amely sérti a magyar nemzet érdekeit. (...) Nem támogatom tehát sem a 7-es cikkely biztosította eljárás megindítását."

Amúgy eszerint szavazott is: tartózkodással. (Ez a jegyzőkönyv is rendelkezésre áll.)

Most viszont a Sargentini-jelentés kapcsán már megszavazta a 7-es cikkely elindítását - amúgy helyesen.

Ezért is kínos nekimennie annak a Gyurcsány Ferencnek, aki mindvégig következetesen ugyanazt az álláspontot képviselte az Orbán-kormány uniós számonkérésre kapcsán - ez az MSZP-re éppenséggel nem volt jellemző. A szocialisták még a múlt heti strasbourgi szavazás előtt két nappal sem tudtak egyenesen állást foglalni ebben a kérdésben. Szakács László, a szocialisták elnökhelyettese még maszatolt, mire nagy nehezen megszületett a helyes, a nemzeti érdeknek megfelelő döntés.

Tehát öröm, hogy Ujhelyi álláspontja a jó irányba változott meg néhány év alatt. Az azonban elfogadhatatlan, ha Gyurcsány Ferencet támadja - teljesen indokolatlanul. Tetszik, nem tetszik, az MSZP következetlenségére a DK elnöke joggal, és bizonyíték birtokában hívta fel a figyelmet.