Miért nem szavazzuk meg a fideszes posztokat Brüsszelben?

Gréczy Zsolt 2019. július 11. 10:48 2019. júl. 11. 10:48

Érzékelem, hogy az ellenzéki oldal örömmel nyugtázza, hogy a DK élen jár abban, hogy nem szavazunk meg az Európai Parlamentben fideszes bizottsági elnököket és alelnököket. A blokkolás volt, ahol sikerült az első körben, volt, ahol nem. Most az a lényeg, hogy Orbán "érezze a törődést", hogy valami megváltozott. 

A Fidesz, természetesen őrjöng, és úgy tesz, mintha "tisztességtelen", és a "magyar választók akaratának semmibevétele" lenne a Fidesz EP-s pozícióinak akadályozása. Pedig nem az, sőt. Lássuk az okokat, hogy a DK miért kezdeményezte a Szocialisták és Demokraták EP-frakciójában, hogy a képviselőcsoport ne szavazza meg fideszes képviselők bizottsági vezetői posztjait!

1. Ilyen a parlamentarizmus. Még a csorbult, nem szabad és nem demokratikus magyar választás után sem kell mindenkinek összehajolni. Magától értetődő, hogy az ellenzék nem szavazza meg a kormánypárt miniszterelnökét, ahogy a költségvetést sem. Nyilván azért teszik ezt, mert nem értenek egyet, sem a kormányfő személyével, sem az általa vezetett kabinet irányvonalával, sem az általuk képviselt költségvetési politikával.

2. A DK az Orbán-rendszer legádázabb ellenfeleként tekinti önmagára. Ha pedig ez így van, és idehaza sem maszatoljuk össze magunkat fideszes politikusokkal, nem veszünk részt semmilyen mutyiban, lopásban, akkor ez a szabály külföldön, az európai porondon is érvényes kell, hogy legyen.

3. A DK Brüsszelben sem támogathat olyan politikusokat, akik kiszolgálják Orbán hazug, romlott és korrupt rendszerét. Ők mindannyian bűnrészesek a demokratikus intézményrendszer lebontásában, a magánnyugdíjak ellopásában, az államivá tett közszolgálati média megszállásában, a hírhamisításban, az állami szintű, az Orbán-családot vastagon érintő lopásokban, stb. stb. Ez független attól, hogy valakit Járóka Líviának, vagy Deutsch Tamásnak hívnak.

4. Márpedig, ha bűnrészesek, akkor semmilyen körülmény nem módosíthat azon a DK-s állásponton, hogy nem támogatjuk őket.

5. A Fidesz EP-képviselői az Európai Unió szétverésén fáradoznak, a DK álláspontja szerint a magyar nemzeti érdekkel szemben cselekednek - Orbán parancsára. A Demokratikus Koalíció az erős, egységes Európa híve, ezt képviseli az Európai Parlament többsége is. Ezért örömteli, hogy a baloldali frakció mellett a liberális és a zöld képviselőcsoport is szembehelyezkedik a Fidesszel. Csak azért, mert a fideszes EP-képviselők is magyarok, az EU szétverését kéne támogatnunk a rájuk leadott szavazatainkkal? Amit a DK rajzol, az egy hatalmas felkiáltójel, a magyarok szabadságvágyának szimbóluma.

6. A DK azért is mond nemet a fideszes vezetői EP-tisztségviselőkre, mert Európának, és a magyar választóknak is látni kell, hogy Magyarország nem Orbán Viktorral azonos. Létezik erős, és cselekedni képes ellenzék, amely megmutatja, hogy vannak hívei a demokratikus, szolidáris európaiságnak. Nem bújhatunk hamis összmagyar esernyő alá. Mi nem vagyunk a Fidesz. Mi bátor, büszke magyar hazafiak vagyunk. A DK erős gesztusa segít abban, hogy Orbán lássa, hogy vége a maszatolásnak, a puhaságnak. Van ellenzék, amelynek reményeink szerint a DK tartósan a vezető ereje lehet. Motorja kívánunk lenni a mihamarabbi rendszerváltásnak.

7. A DK arra kapott megbízást több, mint félmillió választótól - a Závecz és a Medián szerint azóta ez a tábor több százezerrel nőtt -, hogy ne alkudjon Orbánnal és rendszerével. Ezt tesszük megerősödve az Európai Parlamentben, a magyar Országgyűlésben, ősztől az önkormányzatokban, utcákon, tereken. Van hozzá hitünk, akaratunk. Ha kell, ehhez szembe megyünk a "mindenki megszavaz mindenkit" megkövesedett modelljével is. Nem! Európa barátai nem szavaznak Európa ellenségeire! Ha mégis megtennénk ezt valamilyen bizottsági helyért, milyen alapon tiltakoznánk másnap az adott képviselő politikája ellen?

Elvtelen, tisztességtelen gesztus lenne a Fidesz bármiféle támogatása. A DK nem keveredhet olya látszatba, mintha mégis létezne valamilyen alku, vagy paktum. Márpedig Orbánnal nincs alku. A cél a 4. Magyar Köztársaság. Ahhoz pedig ezt a rendszert előbb le kell rombolni.