Gyurcsány Ferenc és az anti-Tusványos világkép

Gréczy Zsolt 2018. szeptember 16. 11:51 2018. szept. 16. 11:51

Az áprilisi, csalásban fogant nemzeti tragédia, és a Sargentini-jelentés után új fogódzókra van szükség. Az anti-Orbán világ meghatározására. Erre tett kísérletet a DK elnöke, mintegy felvázolva az anti-Tusványos modellt. Nézzünk néhány fontos részletet.

1. Gyurcsány szerint Orbán tévúton jár, amikor azt állítja: vége a 68-as generáció álmának: az egységes, nyitott, demokratikus, szabad és toleráns Európának. Orbán téved vagy hazudik: a szélsőséges, neonáci, vagy euroszkeptikus erők nem törtek át az utóbbi három évben a menekültválság ellenére sem. Európa vezető országait középről irányítják valódi kereszténydemokrata és szociáldemokrata összetételű kormányok. Az erőviszonyok várhatóan és alapvetően így is maradnak a jövő májusi európai parlamenti választás után is.

2. Európa eredeti, Orbán által megtagadott értékrendje mellett éppen azok álltak ki kétharmados többséggel, akik eddig Orbán szövetségesei voltak, de most már elegük lett eddigi védencük lopásaiból, hazugságaiból, demokráciát felszámoló lépéseiből. Európa példát statuált az Orbán-kormányon. Nincs kivétel: senki sem kérdőjelezheti meg a közös európai értékek érvényességét.

3. A menekültválság - Orbán állításával ellentétben - ma nem napi probléma, a menekültválság elmúlt. Magyarországra átlagban napi 1, azaz egy illegális bevándorló érkezik, de a kontinens déli határaira másutt érkezők száma is drasztikusan csökkent. A menekültek ügyét nem Orbán oldja meg, hanem az Európai Unió. Korrekt elbírálással, az emberi jogok tiszteletben tartásával, közös határőrizettel, az érintett afrikai országokkal kötött megállapodásokkal.

4. Gyurcsány szerint Orbán Európa-jövője árt a magyar nemzeti érdeknek, gyengíti diplomáciai és uniós költségvetési tárgyalási pozícióinkat. Orbán nem a magyarság, nem a kereszténység és nem Európa megmentője, hanem egy elmagányosodott, károkat okozó lúzer, akivel ma már csak euroszkeptikusok, kommunisták és neonácik paroláznak.

4. Gyurcsány szerint Európa kimondta azt is: Orbán világa nem keresztény és nem demokrata, szöges ellentétben áll a kereszténység tanításával.

5. A DK elnöke úgy látja, a Sargentini-jelentés elfogadása jelentősen meggyengítette Orbánt, kitolva őt Európa perifiériájára. 

6. A jelentés egyúttal megmutatta, kik a valódi ellenzéki pártok Magyarországon. Azok, amelyek Strasbourgban megszavazták a Sargentini-jelentést (DK, MSZP, Párbeszéd). Ebben az esetben az MSZP napokon át tartó hezitálása sem volt szerencsés. Az LMP és a Jobbik, amelyek így-úgy, de nem szavazták meg, nem tekinthetők az ellenzék részének.

7. 2018 áprilisában a nem szabad és tisztességtelen választáson is többen szavaztak Orbán és a Fidesz ellen, mint ahányan rájuk. Ez erőt kell, hogy adjon. Ha úgy tetszik, az európai magyarok többen vannak, mint akik hisznek Orbánban, vagy elhiszik hazugságait. 

8. Gyurcsány Ferenc élesen szembeállította az ő kormányzását Orbánéval. Amikor miniszterelnökként ő tárgyalt uniós feljesztési pénzekről, az utolsó pillanatban még hozott az országnak 300 milliárd forintot. A jobbszélre kiseprűzött, immár befolyás nélküli Orbán jövőre eleve sikertelen lesz a magyar pozíciók javítására, bármiféle siker elérésére. Ezért is végzetes az a bűn, amit hazája ellen elkövetett.

9. Orbán rendszere nem demokrácia, nem valami hibrid izé, hanem diktatúra. Diktatúra ellen nem elég csak parlamenti eszközökkel harcolni, országos népmozgalomra, az ellenállás megszervezésére, akciók sorozatára van szükség.

10. Mindez nem fog menni a fiatalok nagyobb aktivitása nélkül.

Mindennek első lépése lehet a ma 4 órára, a Bem térre szervezett tüntetés, ahol három pártelnök (Gyurcsány Ferenc, Tóth Bertalan, Karácsony Gergely) mellett Iványi Gábor és a tavaszi civil demonstrációk egyik szervezője, Homonnay Gergely is felszólal. Én ott leszek, gyertek el Ti is!