Mivé lesznek a nagy szavak?

Vasvári G. Pál 2020. október 11. 14:15 2020. okt. 11. 14:15

Igazán szórakoztató foglalatosság megismerkedni a fideszes újbeszél nyelv időről-időre felbukkanó új fordulataival…

Az újbeszél eleve nagy érzelmeket keltő szavakkal operál. Ha azt vesszük önmagában, hogy forradalom, akkor a történelem ritka, felemelő pillanatai idéződnek fel: márciusi ifjak a Pilvaxban, a 12 pont kinyomtatása, esernyős tömeg a Nemzeti Múzeum előtt, Táncsics kiszabadítása…  Szóval, amikor hirtelen nagyot fordult a világ, amikor az elnyomásnak véget vetett a nép, elűzve a zsarnokot és helytartóit.

Ám, ha tipikusan fideszes szókapcsolatba hozzák a forradalmat a fülkével, elhalványul a szó eredeti jelentése. A  fülkeforradalom kitalálójának szándéka ellenére, nem a fülke magasztosul fel; a forradalomból lett valami sekélyesebb. Még ha nyilvánvaló is, hogy a „nyelvújító” nem a nyilvános illemhelyi, a lift- vagy a telefonfülkékben zajló revolúcióra gondolt, hanem afféle békés hatalomátvételre – a szavazófülkékben. A régi hatalom retorziója, a „forradalom” leverése kockázatával nem fenyegető, szimplán golyóstollas – a lottószelvény kitöltéséhez hasonlatos – beikszeléssel.

És tessék: most újabb, épp így működő szókapcsolat került a kormányzati nyelvi lelemény terítékére, Tállai Andrásnak, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának köszönhetően. Megtudhattuk tőle (rejtélyes okból hol egybe, hol pedig külön írva), hogy

Nyáron került pont a pálinkaszabadságharc végére” és „A pálinka szabadságharc több mint tíz éves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés”.

S hogy miféle fejleményei lehetnek az ilyen újbeszél nyelvi fortélyok terjedésének? Csak egy aprócska lépés magunk elé képzelni a majdani történelem tankönyvet, amiből dédunokáink tanulnak majd. Abban a fideszes országlás elmúlt évtizedéről szóló fejezet címe nyilván ez lesz:

A 2010-es fülkeforradalom és pálinka-szabadságharc”.