10 ezer forintba fájhat, ha új nevet akar

HírKlikk 2024. szeptember 15. 11:45 2024. szept. 15. 11:45

Az ember számára a név jelenti az egyik legfontosabb identitásképző elemet, ennek ellenére évente sok ezer magyar honfitársunk kérelmezi nevének megváltoztatását. Bár a névváltoztatás hallatán többségünk valószínűleg a házasságkötéshez kapcsolódó névváltozásra gondol, természetesen más okból is dönthet valaki úgy, hogy megválna születéskori nevétől, vagy éppen a házassági nevétől. A névváltoztatási kérelem beadásának jelentős költségvonzata is lehet, ráadásul a kérelmezőknek szigorú szabályoknak is meg kell felelniük ahhoz, hogy a kérelmüket jóvá is hagyják.

A Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) által közölt információk szerint 2019. január 1-je óta 31 077 születési névváltoztatási kérelem, 2019. január 1-je és 2022. január 1-je között 1 193 házassági név megváltoztatására irányuló kérelem érkezett a BFKH-hoz – írta a Pénzcentrum. A házassági név megváltoztatására vonatkozó eljárás 2022. január 1-jét követően települési anyakönyvvezetői hatáskörbe került – ez a magyarázata annak, hogy a BFKH csak 2022-ig tudott ezzel kapcsolatban adatot közölni. A fentiek alapján elmondható, hogy a szóban forgó időszakban évente átlagosan 5 484 születési névváltoztatási kérelem érkezett a hivatalhoz, ami a kérelmek számának jelentős növekedését jelenti.

Talán nem meglepő, hogy a születési névváltoztatási kérelmek többsége a megromlott családi kapcsolatokkal hozhatók összefüggésbe – gyakori eset például, hogy a kérelmező már nem tartja a kapcsolatot az apjával, és ezért szeretne nevet változtatni. Természetesen más okok is elképzelhetők, például a kérelmező érezheti úgy, hogy a neve miatt hátrányos megkülönböztetés éri.

A névváltoztatási kérelmeknek bizonyos feltételek teljesülése esetén hagyhatók jóvá. Az egyik ilyen feltétel például, hogy ismételt névváltoztatást alapesetben csak öt évvel az előző névváltoztatást követően lehet kérelmezni – leszámítva a különös méltánylást érdemlő körülmények fennállását:

A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, a magyar családnevek rendszerében nem szereplő vagy kis számban előforduló családi nevet, történelmi nevet, régies írásmóddal írott családi nevet, az előző névváltoztatás hatálybalépésétől számított öt éven belül újabb névváltoztatást különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén lehet engedélyezni.

A születési név megváltoztatására irányuló kérelem igazgatási szolgáltatási díja 10 000 forint.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom