A gyengélkedő magyar ipar visszafogja a gazdaságot

HírKlikk 2024. augusztus 30. 18:30 2024. aug. 30. 18:30

A gyenge magyar ipari termelési adatok miatt szinte biztosnak látszik, hogy – szemben az év eleji optimistább várakozással – az ipar teljesítménye az idén sem dinamizálja, hanem ismét visszafogja majd a növekedést; ugyanúgy, ahogyan 2023-ban. 

Már 2021-ben és 2022-ben, amikor éves szinten még 7,1, illetve 4,6 százalékkal „szárnyalt” a GDP, az ipar hozzájárulása rendre csak 1,1, illetve 0,4 százalékpontos volt, és a termelés oldaláról ekkor is inkább a szolgáltatások hajtották a gazdaságot – emlékeztet a Portfolio

A magyar ipari termelés gyenge teljesítménye továbbra is visszafogja a gazdasági növekedést, és az év eddigi adatai alapján nem várható fordulat 2024-ben sem. A külső kereslet visszaesése, különösen a német gazdaság gyengélkedése és az elektromos autóipar stagnálása jelentős kihívást jelent, a belső keresletet pedig az energiaárak és a háborús bizonytalanság is rontotta. 

A „zászlóshajó" ágazatok – mint például a jármű- és akkumulátorgyártás – teljesítménye is gyengélkedik, tovább mélyítve az ipar problémáit. Javulás főként a német gazdaság helyreállásától és alacsonyabb kamatkörnyezettől várható.

Miután az aktuális ipari adatok ebben az évben sem jók, s így már a stagnálást vagy az enyhe havi emelkedést is pozitív meglepetésnek értékelhetjük. (Így volt ez például júniusban, amikor 0,5 százalékos volt a növekedés az előző havihoz képest). A gond az, hogy egy hónap vártnál kicsit jobb adatát követően továbbra sem látszik semmi garancia arra nézve, hogy ezzel megtört a kedvezőtlen trend, hiszen – az eddigi mintázat alapján – ismét jöhet újabb visszaesés. Szélesebb bázison nézve pedig azt látjuk, hogy miután a Covid-válság nagy esése után érkezett egy természetesnek tekinthető visszarendeződés, emelkedés, 2022 második felétől a magyar ipar teljesítménye lényegében stagnál, illetve enyhén csökken.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom