A jogállamiság csak annak fáj, aki nem ilyen országot épít

Tóth Bertalan 2020. november 18. 10:29 2020. nov. 18. 10:29

„Aki a jogállam ellen van, Európa ellen van!” – üzente Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, Orbán Viktornak.

Tegyük hozzá: aki a jogállamiság és az európai értékek ellen van, az a magyar emberek érdekei ellen van! Orbán Viktor nemcsak szembemegy 25 (!) európai országgal, de a keresztény Európát képviselő pártokkal is!

A jogállamiság, mint feltétel, csak annak fáj, aki nem ilyen országot épít. Egy jogállam iránt elkötelezett kormányfő nem mond le a hazája fejlesztésére szánt sok milliárd euróról, csak azért, mert azt kérik tőle, hogy a bíróságok legyenek függetlenek és tegyék ellenőrizhetővé az uniós pénzek elköltését! De Orbán inkább 2,5 milliárd eurónyi hitelfelvétellel belekezdett az ország eladósításába, ahelyett, hogy elfogadná a jogállamisági feltételeket és így Magyarország hozzájutna az unió helyreállítási alapjához!

A magyar miniszterelnök olyan, mint az az ember, aki egy üzletben lopni szeretne, és ezért már belépés előtt követeli, hogy szereljék le a lopásgátló kapukat. Orbán is pont a tiltakozásával árulja el magát: kilóg az illiberális lóláb! 

Mi, szocialisták és demokraták jogállamot akarunk! Ahol

– az adódból eltartott kormányod egy egészségügyi világjárvány idején az egészségügy megerősítésére, az emberek megvédésére koncentrál, nem a lopott közpénzek eltüntetésére;

– ha a munkádat elvesztetted, az adódból eltartott kormányod segít rajtad, hogy túlélhess;

– nem vihet el a rendőr egy kormányt kritizáló Facebook-bejegyzés miatt;

– nem szüntetnek meg független újságokat és rádiókat;

– nem veszik el az egyetemek önállóságát;

– nem alattvalókat nevelnek a gyermekeidből;

– a Munka Törvénykönyve nem teszi kiszolgáltatottá a dolgozókat;

– a választásokon senkinek nem kell lefotóznia a szavazólapját!

A demokrata ellenzéki szövetség dolga egyre világosabb: ezt a rezsimet el kell söpörni az útból, a nemzet és Európa érdekében is.