A kormány által épített retorikai kártyavár Soros Györgyön nyugszik, a Soros név nélkül összeomlana

HírKlikk 2023. június 19. 17:30 2023. jún. 19. 17:30

Soros György fiának, a 37 éves Alexnek adja át emberbarát birodalmának irányítását. A bejelentés rávilágított az Orbán Viktor nacionalista magyar miniszterelnök iránt lojális média működésére – írta az az AFP francia hírügynökség Bécsből keltezett, a France2 24 által lehozott jelentésében.

A most 92 éves Soros György gyűlöletessé vált a nemzetközi szélsőjobb körében a Nyílt Társadalmak Alapítványának tevékenysége miatt. Mivel az alapítvány támogatja a menekültek jogaiért küzdő szervezeteket, Magyarországon a kormány azzal vádolja Sorost, hogy el akarja árasztani Európát migránsokkal.

Orbán kormánya – a bírálói szerint – antiszemita hangokat is megütött a Soros elleni folyamatos támadásaiban, és sötét, manipulatív alaknak mutatta be a filantrópot. A budapesti kormány ezeket az állításokat visszautasítja.

A francia hírügynökség Krekó Pétert idézte, aki szerint „a magyar kormány Sorosból afféle axiomatikus ellenséget csinált”, s mindenért őt vádolja, a magas inflációtól kezdve Magyarország külpolitikai elszigeteltségéig. Soros támogatottjai és partnerei között van a Krekó által vezett Political Capital intézet – jegyzi meg a tudósítás.

Orbán az elsők között kommentálta a Soros-alapítvány átadásának hírét, nevezetesen egy „A keresztapa” című filmből származó fotóval, amelyen Don Corleone megcsókolja a fiát. A képaláírás: „Soros 2.0”. Majd a pénteki rádióinterjújában elment, egészen odáig, hogy Alex Sorost tette felelősség az EU belügyminiszterei által nemrég a menekültek kezeléséről elért megállapodás miatt.

A szélesebb körű reagálás megmutatta a kormányhoz közeli média ökorendszerének módszereit és hatását egy olyan világban, ahonnan kiszorították a független orgánumokat – jegyzi meg a tudósító. A főközszolgálati műsorszóró a magánkézben lévő, kormánypárti Origó portált idézte, amely Alexet egy férfival mutatta, aki állítólag „az élettársa” – ezzel igyekezve megsérteni az ifjabb Sorost a szexualitása miatt, de hozzátette: „Ez nyilván a Soros-fiú LMBTQ-propagandájának része”. Az AFP emlékeztetett rá, hogy a szexuális kisebbségek elleni retorika az utóbbi években jelentős szerephez jutott a hivatalos retorikában.   A rágalmazás egy 2018-as dezinformációt éleszt fel, amelyben azt állították, hogy Soros fiát látták a Budapest Pride meneten, de ehhez egy másik személy képét használták fel. A magyar sajtó állításaival ellentétben, Alex Soros nem szokott beszélni a magánéletéről – jegyzi meg a szerző.

A Fideszhez közelálló különféle intézetek is gyakran vállalnak szerepet Orbán szempontjainak kürtölésében. Fritz Tamás, az Alapjogokért Központ munkatársa egy kormánypárti portálon megismételte az ifjabb Soros magánéletével kapcsolatos sértegetéseket, és arra figyelmeztetett, hogy Alex Soros „az apjánál radikálisabb lesz egy világkormány, a kötelező oltások és az abortusz kérdésében”.  

A hagyományos orgánumok mellett, amelyekre a legtöbb magyar hagyatkozik a hírekben, ténykedik a a közösségi oldalakon kormánypárti írókat és influenszereket működtető „Megafon” is. A szerveződés finanszírozása nem világos, de a Megafon a vele együttműködő portálokkal euró milliókat költ politikai hirdetésekre egyebek között olyan platformokon, mint a YouTube és a Facebook.

A kormánypárti média azt nem említette, hogy Alex Soros rendszeresen találkozott jobboldali politikusokkal is, például Sebastian Kurz osztrák kancellárral, vagy Aleksandar Vucic szerb elnökkel – jegyezte meg Krekó. Szerinte egyébként a közeli jövőben aligha változik az üzenet „A kormány által épített retorikai kártyavár Soros Györgyön nyugszik, nélküle összeomlana. Ezért várható volt, hogy a retorika változatlan marad akkor is, ha Alex Soros kerül az előtérbe” – szögezte le. 

 

Forrás: Hírklikk