A kormányhivatalnak sokkal több adóssága volt, mint Iványiék iskoláinak

HírKlikk 2024. szeptember 5. 11:25 2024. szept. 5. 11:25

Júliusban 424 millió forint adóssága volt annak a budapesti kormányhivatalnak, amely a 150 milliós tartozásra hivatkozva bezáratta az Iványi-féle Wesley-iskolákat.

„A fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését.” Erre hivatkozva döntött úgy a fővárosi kormányhivatal, hogy – heves tiltakozásokat kiváltva, 300 hátrányos helyzetű, főként sajátos nevelési igényű gyereket bizonytalanságba taszítva – bezáratja az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) két fővárosi iskoláját, amelyek a fenntartó állítása szerint összesen mintegy 150 millió forinttal tartoztak.

Az is visszássá teszi a döntés, hogy a tartozást szankcionáló szervezet maga is úszik az adósságban. A Magyar Államkincstár (MÁK) legutolsó, július adatai szerint ugyanis az ország második legjobban eladósodott kormányhivatala, a Sára Botond főispán vezette budapesti 424 millió forinttal tartozott beszállítóinak – írja a Népszava.

Július végén az összes kormányhivatal adóssága 1,5 milliárd forintra rúgott, ez 124 millió forintos növekedést jelentett egy hónap alatt.

Az Iványi-intézmények bezáratását árnyalja az is, hogy az állami iskolákat fenntartó tankerületi központok is rendszerint adósságokat görgetnek maguk előtt, különösen az őszi, a téli és a tavaszi időszakban. A MÁK adatai szerint a tankerületi központok lejárt tartozásállománya tavaly novemberben több mint 1,8 milliárd forint volt.

Az állam úgy kéri számon egyes iskolákon az adósságot, hogy közben szinte minden területen komoly kifizetetlen számlái vannak. A Magyar Államkincstár adatai szerint július végén a költségvetési intézmények lejárt adóssága összesen 79,8 milliárd forint volt. A legnagyobb tartozást régóta az állami kórházak halmozzák fel, de a notórius adósok listáján megtalálhatók a rendőrségek és büntetés végrehajtási intézetek is.

(A kiemelt képen Sára Botond.)

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom