A magyar és az osztrák szélsőjobb együttműködésétől tart Brüsszel

HírKlikk 2023. december 13. 17:35 2023. dec. 13. 17:35

Mivel az Orbánt példaképének tekintő Szabadságpárt a jövő évi osztrák választások fő esélyese, Brüsszelben a hagyományos osztrák-magyar együttműködés feléledésétől tartanak és attól, hogy a két ország összefogva gyengítheti az EU-t.

A Politico amerikai hírmagazin emlékeztet arra, hogy míg a magyar kormány nyíltan szembefordul Brüsszellel, Ausztria, amelyet hagyományosan a liberális demokráciák táborába sorolnak, most a magyarok farvizén, ugyancsak gondokat okoz. Bécs bírálja az unió ukrán döntéseit és – semlegességére hivatkozva – barátkozik, a magyarok példájára, Moszkvával.

Ausztria évek óta makacsul ellenzi Bulgária és Románia felvételét a schengeni övezetbe (amit még Magyarország is támogat). A két ország együttműködésének lehetősége „ijesztő perspektíva sokak számára Brüsszelben”, állapította meg a hírmagazin. A szomszédos államok lélekszáma ugyan körülbelül azonos, de az osztrák gazdaság háromszor akkora, mint a magyar, ami nagyobb súlyt ad az országnak. Magánbeszélgetésekben osztrák kormányférfiak tiltakoznak az ellen, hogy összehasonlítsák őket a magyar vezető rendszerével, amelyet tekintélyuralomnak tartanak. Egy hangadó személyiség szerint „arra törekszünk, hogy kijöjjünk Orbánnal, hiszen a szomszédunk, de ez nem jelenti, hogy élvezzük ezt a helyzetet.”

Állandó feszültséget jelent a két ország között a migráció kérdése: Ausztria azt gyanítja, hogy a magyarok területükről Ausztriába tolják a menedékkérőket, hogy ne kelljen azokat nyilvántartásba venni és majd visszavenni. Budapest ezt tagadja, de más képet mutat, hogy az elmúlt években emelkedett az Ausztriában menedéket kérők száma.

Egyébként az osztrákok most azért gáncsoskodnak ukrán kérdésekben, mert az szeretnék, hogy Ukrajna mellett Bosznia-Hercegovinával is vegye fel az unió a csatlakozási tárgyalásokat. Bécs „geopolitikai szükségességnek” tartja ennek a térségnek az integrálását, amelyhez hagyományos politikai és gazdasági kapcsolatok fűzik. A feszültségeknek a volt Jugoszlávia területén való feloldása az osztrák külpolitika egyik prioritása – azért is, hogy szembeszálljanak az orosz befolyással a Nyugat-Balkánon. Az osztrákok még 2022-ben javasolták a tárgyalások felvételét Bosznia-Hercegovinával, de az unió szerint ehhez még ott jelentős változásokra van szükség.

A Politico végül emlékeztet arra, hogy Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke legutóbbi budapesti látogatásán kijelentette: „Magyarország menedékhelye a nemzeti önrendelkezésnek, az ellenállásnak a Brüsszelből érkező globalista beavatkozás ellen.” 

Ausztriában jövő ősszel választanak, és az FPÖ kényelmes előnnyel vezeti a népszerűségi listát. „A két szélsőjobbos, Kickl és Orbán barátkozása ellenére, Európa vigaszt találhat a tényben, hogy az osztrák-magyar együttműködés soha nem állta ki az idő próbáját: az utolsó próbálkozás csak 50 évig tartott...”, fűzte hozzá a portál.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom