A tanárok egyharmada felmondott az egyik egyházi iskolában

HírKlikk 2024. augusztus 30. 17:20 2024. aug. 30. 17:20

A szeretlekmagyarország.hu információi szerint az isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum 12 dolgozója mondott fel a tanévkezdés előtt. (A 35 fős összlétszámhoz képest ez azt jelenti, hogy lényegében minden harmadik pedagógus távozik.) A portál úgy tudja, hogy öt osztály maradt osztályfőnök nélkül, köztük olyan diákok is, akik érettségire készülnek. A távozó tanárok elsősorban az új igazgató által teremtett légkörrel voltak elégedetlenek. Az iskolát fenntartó Magyar Pünkösdi Egyház szerint azonban az igazgató szakmailag alkalmas a feladatra. 

Az osztályfőnök nélkül maradt öt osztály mellett további két osztálynak szintén keresnek osztályfőnököt – igaz, ez nincs összefüggésben a felmondásokkal. Ugyanakkor a távozások nyomán az általános iskola felső tagozatán egyáltalán nem maradt matematika tanár. A szülőket hivatalosan még mindig nem tájékoztatta sem a fenntartó, sem az iskola a kialakult helyzetről. Ők egy-másfél héttel ezelőtt informális úton értesültek arról, hogy mi várható, és most zárt Facebook-csoportokban próbálják összerakni a képet.

A szeretlekmagyarország.hu több távozó pedagógussal is beszélt. Egyikük elmondása szerint minden azzal kezdődött, hogy az intézmény korábbi igazgatónőjét a fenntartó Magyar Pünkösdi Egyház 2023 májusának végén váratlanul és indoklás nélkül leváltotta. Azt, hogy miért kellett távozni az előző vezetőnek, nem tudni. Az iskolát működtető Pünkösdi Egyház csupán annyit írt, hogy nem hozhatják nyilvánosságra a hirtelen váltás okát, de „a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében” elengedhetetlen volt a lépés.

Az év során az addigi nyugodt légkört egy ideges, feszült, stresszes munkahelyi atmoszféra váltotta, és a kollégák ezért elsősorban az igazgató stílusát okolják.

Az egyik távozó pedagógus úgy érezte, az igazgató nem ismerte el, és nem becsülte meg a munkájukat. Szerinte a döntéseket sokszor félinformációk alapján hozta meg, és bár mindig azt mondta, várja a visszajelzéseket, és szakmai érvek mentén akár változtatni is kész, valójában soha nem változtatott azon, amit előre elhatározott. „Rendre agresszívan kommunikálta a helyzetet, fenyegetőzött, számos kollégával durva volt” – fogalmazott. Például előfordult, hogy börtönt emlegetett egy testnevelés órán eltört szemüveg miatt.

Az igazgatót azért is kritizálják, mert nem vett részt olyan fontos eseményeken, amelyeken a tanárok szerint minimum illendő lett volna ott lennie. Nem volt jelen például a hagyományos „Tücsökavatón”. Ezen az eseményen az első osztályosok mindig az igazgatótól kapják meg az intézményt szimbolizáló bordó szalagot a nyakukba, azonban ő közölte, hogy nem ér rá, ezért az egyik igazgatóhelyettesre hárult ez a feladat.

A helyzet miatt több pedagógus is megkereste a fenntartó Magyar Pünkösdi Egyházat, ahol állításuk szerint nyitottan fogadták őket, és azt javasolták nekik, találjanak megfelelő embert az igazgatói pozícióra. Ők találtak is alkalmas jelölteket, akik megküldték az életrajzukat az egyháznak, de amikor az egyikük bement, hogy tárgyaljon a pozícióról, arra akarták rávenni, hogy a jelenlegi igazgató mellett vállalja el az igazgató-helyettességet, amire nemet mondott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom