A vallásturizmus miniszteri biztosa „az egész magyar nemzet nevében" köszönte meg a pálos rend munkáját

HírKlikk 2024. szeptember 15. 10:15 2024. szept. 15. 10:15

Megmaradásunk legfontosabb kulcsfogalma a hit. Ennek köszönhető, hogy ezer év után is mi vagyunk a legnagyobb nemzet a Kárpát-medencében – mondta a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos Budapesten.

Nacsa Lőrinc a Pálosok nyomában: Pálos rend – múlt, jelen és jövő című konferencián a köszöntőjében „a kormány és az egész magyar nemzet nevében" megköszönte mindazt a munkát, amit a pálos rend hozzátett a nemzet megmaradásához.

Hangsúlyozta: a fősodratú médiában sokszor csak akkor hallani egyházi személyekről, amikor botrány van, miközben az általuk végzett szolgálatról és az önfeláldozásukról túl keveset beszélünk.

A miniszteri biztos kiemelte: az elődöktől kapott örökséget „élni és megélni" kell, élővé tenni pedig csak úgy lehet valamit, hogyha ezt közösségben tesszük. Azért érdemes összekötni múltat, jelent és jövőt, mert az, „ami az örökségünk, az a jövőnk is" – hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc fontosnak nevezte a pálos rend vallásturizmus terén végzett munkáját. Szavai szerint a zarándokutak, teljesítménytúrák és kiállítások révén a szerzetesek megpróbálnak olyan embereket is elérni, akik amúgy nem kapcsolódnak a közösséghez, a rendhez. A cél, hogy a missziójuk révén szélesebb kör számára is „megtekinthető és megélhető legyen az általuk képviselt lelkiség" – mondta.

„A kormányban azt gondoljuk, hogy szükség van erre a rendre" – jelentette ki a miniszteri biztos, megjegyezve: folytatni fogják a pálosokkal való együttműködésüket, és támogatják a törekvéseiket.

„Ha az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend lelkisége elvész, akkor Magyarország és az egész magyar nemzet sokkal szegényebb lesz. Ezért fontos, hogy az elmúlt években sokkal többek számára hozzáférhető lett az a gazdag lelki örökség, amelyet ők ápolnak" – magyarázta a politikus.

Kitért arra is, hogy hamarosan elkészül és bejárható lesz a pécsi városi zarándokút, amely „pálos emlékekkel, lelki tartalmakkal" megtöltve, szintén a közösségek megerősítését szolgálja.

„A közösség összeköt bennünket, ezért mindig erősíteni, segíteni kell" – jegyezte meg.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom