A zsákutcák éve

HírKlikk 2023. december 28. 07:50 2023. dec. 28. 07:50

Infláció, terrorfenyegetés, migráció, háború. Ezek voltak a legfőbb problémák, de a kormány mindezeket sikeresen kezelte, egyébként sem tehet róla, hiszen minden baj kívülről jött. Röviden így foglalta össze Petschnig Mária Zita közgazdász és Kéri László politológus a most záruló évet a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. 

Elemzésében Kéri Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatóján keresztül tekintett vissza a 2023-as eseményekre. Szerinte az ott elhangzottak sokat elmondtak az ország állapotáról. Legfontosabbnak azokat a történéseket tartotta, amikről a miniszterelnök nem beszélt, avagy gondosan mellébeszélt. Egyetlen mondatot nem szánt például arra – mérgelődött Kéri –, hogy az országban nyolcadik éve rendeleti kormányzás van és teljesen kikapcsolta a parlamentet. A kormányzáshoz pedig minden lehetséges hatalmi eszközt, médiát felhasználhat. Az ország elszigetelődése folytatódott, Orbán politikája már a szuverenitás maradékait sem tartalmazza. A nemzetközi téren görcsösen akarja magát egyenrangú, megkerülhetetlen félnek bemutatni, miközben egyik sem – fogalmazott az elemző. 

A gazdaság helyzetét a közgazdász Petschnig Mária Zita tekintette át. Kiemelte, hogy a magas infláció nem az idén kezdődött, bár ebben térségünkben az élre törtünk. A gazdasági szakember szerint a kormány már 2017-től extra keresletet gerjesztett, az árak meglódultak, amihez hozzájött 2022 tavaszán az árbefagyasztás és az árstop, ami mind növeli az inflációt. Emellett temérdek pénzt kellett bepumpálni a gazdaságba, hogy valahogy befoltozzák a költségvetést. 

A kormányban már hatféle miniszter van, akik egymással versengve, mind a gazdasággal foglalkoznak. Varga Mihály volt az egyetlen közülük, aki a szigorú, fegyelmezett költségvetési politika híve, ezért hátrább sorolták, és most Nagy Márton lett a mindenhez értő, megmondó ember. Úgy tűnik, Orbán a problémákhoz gyárt minisztert – fogalmazott Petschnig. 

Hiába magyarázza a miniszterelnök, hogy legyőztük az inflációt és az adócsökkentés kormánya vagyunk, jövőre nő a jövedéki adó, mindenért többet fizetünk, a kamatok magasabbak lesznek. Nehezen lesz kisöpörhető az infláció a magyar gazdaságból – tekintett a jövő évre a gazdasági szakember. 

Petschnig szerint 2023 a zsákutcák éve volt. Gazdasági zsákutcába kerültünk azzal, hogy az uniós pénzek pótlására drágán vettünk fel hiteleket, amelyek kamatvonzata rémisztő. Termelési zsákutca az akkumulátor- és járműipar felpörgetése, mert környezetterhelő, energia- és munkaerőigényes, kis hozzáadott értéke van, de komoly költségvetési kiadásokkal jár. Sok száz milliárdért jöttek ide a keletiek, hogy tönkre tegyék és egy lábra állítsák az országot. A harmadik zsákutca társadalmi, a fent és lent lévők közötti szakadék egyre kevésbé áthidalható. Végül visszafordíthatatlan helyzetet teremt a közéleti zsákutca, amiben nő a távolság az Orbán által láttatni kívánt világ és a valóság között. Azért menekül mindig a jövőbe, mert mondhatja, hogy ott minden jobb lesz.

A  KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom