Az eddigi legnagyobb veszélyben van az izraeli demokrácia

HírKlikk 2023. augusztus 1. 17:59 2023. aug. 1. 17:59

Az egyik legjelesebb izraeli történész úgy értékeli, hogy az ország demokráciája még sosem volt ilyen nagy veszélyben. Nem egyszerűen a Legfelsőbb Bíróság reformjáról, hanem a társadalom alapértékeiről van szó, és félő, hogy a Netanjahu-kabinet új erkölcsöt próbál bevezetni.

A Frankfurter Rundschau hasábjain megjelent írásában Tom Segev a gondok okát abban látja, hogy még egyetlen egyszer sem kormányzott egy ilyen jobboldali radikális, demokráciaellenes, rasszista és teokratikus hatalom. Nem véletlen, hogy Tel Avivban minden héten 150 ezren tüntetnek.

Nem egyszerűen a Legfelsőbb Bíróság reformjáról, hanem a társadalom alapértékeiről van szó, és félő, hogy a Netanjahu-kabinet új erkölcsöt próbál bevezetni. Ehhez társul a bizonytalanság, hogy az élet immár nem élhető. A szakértő szerint a miniszterelnök a falnak vitte az egész országot, mivel folyik ellene a per korrupció és vesztegetés miatt. Csakhogy idáig, három év alatt még semmit sem sikerült rábizonyítani, vagyis a vád több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott, és teljesen felborította a politikai rendszert, miközben a demokrácia eleve nagy hiányosságokkal küzdött, hiszen elnyomják a palesztinokat. Róluk különben az igazságügy átalakítása során egy szó sem esik, pedig a jövőben még cudarabb sors jutna nekik.

Segev szerint ugyanakkor a kormányfő érzékeny főként az amerikai bírálatokra, és nagyon nem mindegy számára, hogy a válság milyen gazdasági következményekkel jár. Ezzel párhuzamosan alkotmányos válságot robbanthat ki, ha a Legfelsőbb Bíróság elutasítja a reformot. Az már önmagában igen kényes, hogy a testületnek véleményt kell mondania saját jövőjéről, ezért alighanem igyekszik kibekkelni az állásfoglalást, de a rendőrség lassan kezdi elveszíteni a türelmét.

A cikk szerzője, Tom Segev Németországból bevándorolt szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1945-ben, nagy tekintélyű publicista is.