Az Új Világ Néppárt a demokrácia erősödését várja Joe Biden elnökségétől

M.I. 2021. január 21. 20:10 2021. jan. 21. 20:10

Az Új Világ Néppárt szerint Joe Biden elnöksége növeli annak esélyét, hogy hazánkban megteremthessük a demokratikus jogállamot, és szövetségeseink megbízható partnerei legyünk. Ez Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is érdeke. Joe Biden elnökké választása, meghirdetett céljai és kormányának összetétele jó esélyt kínál a világban elterjedt tekintélyuralmi tendenciák visszaszorulására

Úgy vélik, történelmi tapasztalat, hogy a béke, biztonság és bolygónk egész jövője szempontjából létfontosságúak a szoros transzatlanti kapcsolatok. Ahogy az Európai Unió és tagállamai számára is ígéretes lehetőségeket kínál a várható amerikai külpolitika, úgy Magyarországnak szintén nemzeti érdeke az amerikai kapcsolatok megerősítése.

A párt szerint a magyar-amerikai viszonyt nagyon megterhelte az Orbán miniszterelnök által gyakorolt „illiberális” és tekintélyuralmi belpolitika, a kormányhoz közelállókat gazdagító korrupció, az amerikai állampolgár Soros György és az általa Budapesten létrehozott nemzetközi rangú egyetem elleni hadjárat, a Putyin orosz elnökkel ápolt szoros viszony, és az Orwell rémálmait is túlszárnyaló, Kínával folytatott szoros kapcsolat, Kína európai gazdasági és politikai befolyása növelésének nyílt támogatása.

Az Új Világ Néppárt a jelenlegi magyar kormányt ugyanazokért a politikai lépésekért bírálja, amiért sok kormány és elemző, köztük az Egyesült Államok számos intézménye és polgára. Az Egyesült Államoknak is érdeke, hogy hazánk újra demokratikus jogállam és szövetségesei megbízható partnere legyen.

Joe Biden elnökké választása, meghirdetett céljai és kormányának összetétele jó esélyt kínál az Egyesült Államok vezette szövetségi rendszerek megerősödésére, és ezzel a világban elterjedt tekintélyuralmi tendenciák visszaszorulására.