Beer Miklós: meg kellene hökkentenünk a világot

HírKlikk 2023. október 15. 14:10 2023. okt. 15. 14:10

„Nagyon leegyszerűsítve éppen azzal a szándékkal hívta össze a Vatikánban Ferenc pápa a XVI. rendes szinódust, hogy próbáljunk hitelesebbé válni, visszatérni a gyökereinkhez, jobban átélni, hogy mit jelent a hitünk, a Teremtő Istennel való kapcsolatunk” – emelte ki Beer Miklós, nyugalmazott katolikus püspök a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Emlékeztetett rá, mindez akkor történik, amikor mi itthon éppen a népszámlálási adatok miatt kesergünk.

„Minden hívő ember az Úristenhez fordul, hogy adjon békét, adjon reménységet ebben a zűrzavaros világunkban. Annyira szomorú, hogy nem tudunk kilépni a gyűlölet borzasztó rabságából, és ez mindig újraéled. Ehhez isteni erőre van szükség, annyira sebzett a lelkünk, évszázadok óta hordozunk sebeket” – fogalmazott Beer Miklós az Izraelt ért szörnyű támadásról. A katolikus főpap megjegyezte, hogy nagyon szereti Assisi Szent Ferenc imáját, aki úgy fogalmaz: „Uram, tégy engem a békéd eszközévé!” A saját környezetünkben próbáljuk gyógyítani a sebeket.

„Mióta nyugdíjban vagyok, egy kicsit a pálya széléről nézem az egyházunk életét” – jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy napvilágra kerültek a népszámlálás vallási hovatartozást firtató adatai. Elmondta, hogy látja, fogynak a hívek a templomokból, ezért várhatónak nevezte az immáron számokban is testet öltő a drámai csökkenést, őt inkább az lepte meg, hogy olyan sokan nem válaszoltak erre a kérdésre. „Nem tudjuk, hogy ennek mi lehet az oka, de azt mindenképp sejtjük, hogy közömbössé váltak az emberek” – mondta Beer Miklós, aki ezzel kapcsolatban Ferenc pápát idézte. A szentatya sokat emlegeti azt, hogy a közömbösség gyakorlata vesz körbe minket, ami szomorú jelenség.

A püspök felidézte, hogy valaha, még jócskán rendszerváltás előtti időkben, az 50-60-as években, amikor gyerek volt, akkoriban tiltották a templomba járást, dehonesztálóan beszéltek a közoktatásban és lépten-nyomon a vallásról, mint ami a nép ópiuma, mégis tele voltak a templomok. A rendszerváltás után azonban, amikor a vallásgyakorlás szabaddá vált, mégis fogyatkozni kezdtek az egyházak közösségei. A jóléti társadalom kényelmessé, elbizakodottá, magabiztossá tette az embereket – jegyezte meg Beer Miklós.

„Mindenképpen bennünket, hívő embereket arra kell, hogy bátorítson – amit Ferenc pápától kezdettől fogva hallunk -, hogy sokkal szerényebben kellene élnünk” – vetette fel, majd hozzátette, hogy Ferenc pápa a szegények egyházáról ábrándozik, és ismét felidézte Assisi Szent Ferenc szavait, aki Jézus személyével kapcsolatban „arra döbbent rá, hogy a végtelenül hatalmas Teremtő Isten szegényként jön közénk”. A vallásosságunk hitelesítője az mindenképpen a szerényebb életvitelünk – fogalmazta meg véleményét Beer Miklós, aki ebbe a szerénységbe a környezettel szemben felelős magatartást is beleérti. „A vallásosságunk csak akkor lesz vonzó, és csak akkor fogják egyáltalán észrevenni a környezetünkben, hogy van egy értékünk, ami mindennél drágább nekünk, hogy ha mi tényleg tudunk áldozatot hozni a nálunk szegényebb, nehezebb körülmények között élő emberekért” – jelentette ki, majd a népszámlálási adatokkal kapcsolatban véleményét úgy összegezte, hogy annak mindenképp önvizsgálatra kell indítania. Arra a kérdésre, hogy a nem válaszolók magas arányát az intézményes egyház hitelességével kapcsolatos kritikaként is értelmezhető, azt válaszolta, hogy „valószínűleg ez is egy magyarázat”. 

Beer Miklós felhívta a figyelmet arra a véletlen egybeesésre, hogy amíg Magyarországon az egyházak a népszámlálási adatokkal vannak elfoglalva, addig a Vatikánban Ferenc pápa megnyitotta a XVI. Rendes Szinódust, amellyel hozzá akar járulni az egyház megújulásához, és amelyen nők és fiatalok is jelen vannak. „Nagyon leegyszerűsítve éppen azzal a szándékkal, hogy próbáljunk hitelesebbé válni, visszatérni a gyökereinkhez, jobban átélni, hogy mit jelent a hitünk, a Teremtő Istennel való kapcsolatunk” – fogalmazott a püspök, majd hozzátette, hogy nagyon bízik benne, ennek a törekvésnek lesz pozitív gyümölcse.

Az egyházon belüli, változást elősegítő folyamatokkal kapcsolatban ismét Ferenc pápát idézte. A katolikus egyházfő Lisszabonban, az ifjúsági világtalálkozón azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy „rajtatok múlik, hogy Európa visszaszerezze a becsületét”, míg korábban Krakkóban egy hasonló eseményen arra biztatta a fiatalokat, hogy hökkentsék meg a világot, akik tudnak áldozatokat vállalni, akik tudnak szent célokért küzdeni. Beer Miklós felidézte azt, miként is beszéltek az ősegyházról a pogány rómaiak: jé, hát ezek szeretik egymást! Igen, meg kellene hökkentenünk a világot – tette hozzá.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom