Csaknem 35 ezren vonultak fel a Budapest Pride-on

HírKlikk 2023. július 15. 20:10 2023. júl. 15. 20:10

Ma tartották a 28. Budapest Pride Felvonulást, a tömeg a Városligetből indult 15 órakor és oda is kanyarodott vissza. Többen is beszédet mondtak, köztük Karácsony Gergely. A szervezők petíciót indítottak, hogy Novák Katalin lépjen fel a kisebbségek elleni törvényekkel szemben.

Karácsony Gergely: ki kell állnunk közösen mindenki és minden csoport mellett, amely a hatalom céltáblájává válik

„Jó estét Pride, jó estét szerelem, sziasztok magyarok" – kezdte a beszédét Karácsony Gergely főpolgármester, aki azt mondja, számára természetes, hogy itt van. Fejből beszél, a szövegét „lefóliázták”, a „fejből való szövegeléssel” fellép a homofóbia ellen.

„Egy olyan városban, ahol az LMBTQ-emberek, a romák, vagy a diákok nem szabadok, ott senki sem szabad" – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a hvg.hu tudósítása szerint. 

Ha valaki a politikában céltáblává válik, akkor minél nagyobb, annál nehezebb eltalálni, ezért kell szerinte szerveződni. „Ha nagy céltáblává válunk, akkor már nem fognak megpróbálni lövöldözni ránk.”

„Gondoljatok azokra is, akik egyedül vannak” – figyelmeztetett –, akik a politikai propaganda állandó gyűlöletgépezetének áldozatává váltak. „Bármikor lehetsz Soros, hajléktalan, kerékpáros, zsidó, cigány, vagy bárki, aki nem asszisztál a rendszernek ahhoz, hogy a valós problémákat a gyűlölettel takarja el, hogy arról beszéljünk, ki kit gyűlöl és nem arról, hogy milyen nehezen élnek az emberek ebben az országban”

Bedő Dávid: a Pride résztvevői büszkék lehetnek

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakciójának helyettes vezetője, az ellenzéki pártok által létrehozott Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselői csoport nevében a demonstráción úgy vélekedett: a Pride résztvevői büszkék lehetnek arra, hogy vállalják a közösséghez tartozást. De nem lehetnek maradéktalanul boldogok akkor, amikor Magyarországon kormányzati szinten folyik az uszítás, és sorozatos jogfosztást kell elszenvedniük – fűzte hozzá.

„Nem akarunk olyan országban élni" – folytatta –, ahol könyveket fóliáznak le, mert meleg karakterek szerepelnek bennük, ahol nem lehet szivárványosra festeni egy padot, mert „fasiszták átfestik". „Küzdenünk kell mindaddig, amíg nem változtatjuk meg ezt közösen". Ha pedig ez a küzdelem sikeres lesz, Magyarország olyan ország lesz, ahol a gyűlölet és a félelem helyett az elfogadás és a szeretet uralkodik majd – mondta Bedő Dávid.

Radványi Viki Pride-elnök lefóliázva ment a színpadra

Ott vágtak le róla a fóliát. „Ma még csak könyveket fóliáznak, de mi lenne akkor, ha néhány év múlva emberekkel tennék ugyanezt? Ma pont azért vagyunk itt, hogy nemet mondjunk a cenzúrára és a jogsértésekre” – mondja Radványi. 

Úgy véli, a homofób kormányok a szégyent használják rendszerszinten. Ezzel nem csak az a baj, hogy antidemokratikus, hanem hogy hazugság: pont a rejtőzködés fogja izolálni a melegeket. Ha pedig bűncselekmény áldozatává válnak, akkor kevesebb emberhez tudnak fordulni.

És itt válik politikává a probléma: vannak képviselőik, miniszterelnökök, akik nem látják el a kötelezettségüket. Azt számon kell kérni. Nem várhatjuk azt a politikusoktól, hogy maguktól térjenek jobb belátásra, ezt ki kellett a múltban mindig erőszakolni. Ehhez aktív közösségre van szükség, akik közösen veszik vissza a jövőjüket.

Forrás: hvg.hu