Csurrant-cseppent a Miniszterelnökségtől egy kis pénz

HírKlikk 2023. július 8. 16:38 2023. júl. 8. 16:38

Hiába indultak be a megszorítások, a kifizetési listán lévő baráti civileknek az idén is jár a milliós apanázs. A kedvezményezettek listáját a K-Monitor osztotta meg a Facebook-oldalán.

Az elmúlt egy hónapban is milliárdos támogatást adott a Miniszterelnökség a kormányhoz közelálló civil szervezeteknek. Gulyás Gergely kedvezményezettjei ráadásul részben átfedésben vannak azokkal, akik Rogán Antal minisztériumától is kaptak apanázst – pályázat nélkül.

Csak néhány név a szerencsések közül, a teljes listát a K-Monitor oldalán nézhetik meg.

160 millió forintot nyújtott a Batthyány Lajos Alapítványnak, az alapítvány elsősorban az Alapjogokért Központ támogatásával foglalkozik a K-Monitor szerint;

200 millió forintot adott a Millenáris Kft-nek és vele a Millenáris tulajdonosának, egy vagyonkezelő alapítványnak.

200 millió forintot nyújtott az Avicenna Kft-nek, amely alapvetően közel-keleti kutatások finanszírozásával foglalkozik, de korábban közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg számukra a kormány a Makovecz Imre munkásságát bemutató és gondozó, piliscsabai központ megépítésére a K-Monitor szerint.

200 millió forintot juttatott a nem túl aktív Szabadságharcosokért Közalapítványnak, amelynek elnöke Boross Péter volt kormányfő 1992 óta

80 millió forintot nyújtott a Design Terminál Kft-nek, a cégben sokáig tulajdonos volt Csák János kulturális és innovációs miniszter – emlékeztet a K-Monitor

A támogatások legnagyobb hányada, 500 millió forint a Tett és Védelem Alapítványnak jutott, a portál szerint a szervezet minden évben kap félmilliárdot az „európai antiszemitizmus elleni küzdelemre.”

Korábban a ME finanszírozta az Antall József Tudásközpontot is, ők eddig idén még nem kaptak pénzt. A szervezetről részletesen megírta a sajtó, hogyan herdálták el luxuscikkekre, drága utazásokra a költségvetési forrásokat. A ME csak idén júliusig már több mint 12 milliárd forint egyedi támogatást osztott ki, ennek nagyja az Áder János-féle Kék Bolygó „klímaalapítványhoz" került.

Forrás: Hírklikk