Elrettentő erő?

Bánó András 2021. június 6. 07:40 2021. jún. 6. 07:40

Ha baj van, a hazánkat nekünk kell megvédeni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Parlamentben, a Magyar Honvédség parancsnoksága parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén. Mint ismert, a napokban váratlanul, érdemi magyarázat nélkül felállították Korom Ferenc hadseregparancsnokot, akinek a helyére Ruszin-Szendi Romulusz korábbi helyettes államtitkárt nevezték ki. Az eseményen a kormányfő kiemelte: a feladat felépíteni egy modern, erős hadsereget, hogy Magyarországot megtámadni még véletlenül se jusson eszébe senkinek. A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell rendelkeznie - tette hozzá.

Kinek jutna ma eszébe – a 21.század elején – megtámadni Magyarországot? Erre persze nem tért ki a miniszterelnök. Pedig jó lett volna, ha megnevezi az ellenséget, az ember legalább tudná, hogy kitől kell tartania. Régebben, mondjuk Trianon idején még körül voltunk véve ellenségekkel, akik Párizsban alig várták, hogy minél nagyobb darabot hasítsanak ki Magyarország testéből. De ma? A kormányfő legjobb barátja Jansa szlovén miniszterelnök, aki hatalmas médiasegítséget kap tőlünk, kiváló a viszony Vucic szerb elnökkel, nincsenek elnyomva a vajdasági magyarok. Valószínű, hogy Kurz kancellár se fordulna Orbán Magyarországa ellen, még a világörökséget veszélyeztető Fertő-tavi gigaberuházás ellen sem emel szót. Szlovákia a visegrádi 4-ek tagjaként aligha tervez „flottatüntetést” Magyarország ellen. A néhány szélsőséges kárpátaljai ukrán csoport ellen volna szükség ilyen volumenű katonai erőfitogtatásra? Ugyan már…

Akkor? Nem hiszem, hogy volna épeszű magyarázat, hacsak az nem, hogy az iszonyatosan sokba kerülő Leopárd tankok és más hatalmas pénzbe kerülő német fegyverek beszerzése mögött anyagi érdekek állhatnak. Azt, hogy ki, vagy kik kaszálhatnak a honvédségi eszközfejlesztési bizniszen – az erre vonatkozó találgatást Önökre, olvasókra bízom. Miközben a miniszterelnök a 2010 előtti magyar politika hibájaként rótta fel, hogy megszüntették a sorkötelezettséget, és az új hadseregparancsnok feladataként jelölte meg, hogy fiatalok tízezreit nyerje meg, készítse fel, és képezze ki a haza védelmére, valamint a katonaeszmények tiszteletére, Orbán Viktor azt is hozzátette: szerencsére ez idő tájt (mármint korábban) nem kellett fegyverrel megvédeni a hazát.

Szerintem, ez most sem időszerű!