Európában is egyedülálló szakember-hálózat kezeli a daganatos gyermekeket Magyarországon

HírKlikk 2023. december 26. 08:50 2023. dec. 26. 08:50

Nemcsak itthon, hanem Európában is egyedülálló az a szakember-hálózat, amellyel a daganatos gyermekeket kezelik Magyarországon. A hálózat vezetője dr. Kriván Gergely, aki 1986-ban még nem tudta megmenteni egy immunhiányos kisfiú életét, hat évvel később viszont a hasonló betegséggel küzdő testvérét már igen.

„Több olyan évünk is volt, amikor nem veszítettünk el senkit az osztályon. Minden gyerek hazament” – mondta Kriván Gergely az Indexnek adott interjújában. Az orvos több, mint negyven éve gyógyít daganatos és más súlyos betegséggel küzdő gyermekeket. Ez az orvoslás egyik legnehezebb ága, így ahogy mondta, minden gyógyult óriási öröm és teljesítmény.

1992-ben ott volt a ma már a Dél-pesti Centrumkórház részeként működő Szent László Kórházban, amikor itthon elsőként hoztak létre csontvelő-transzplantációs osztályt a gyermekek számára. 2005 óta vezeti a részleget. Immunhiányos, hematológiai és daganatos gyerekek részesülnek itt csontvelő-transzplantációban. Az elmúlt 30 évben már több, mint 900 gyerek transzplantációját végezték el itthon.

A csontvelő-transzplantáció a teljes újjászületésről szól: új immunrendszert és vérképzést kapnak a gyerekek, hogy legyőzzék a súlyos betegséget. Kriván Gergely szerint rendkívül megterhelő területe ez az orvoslásnak, mert szellemileg, fizikálisan és pszichésen is nehéz a gyermekek szenvedéseivel szembenézni. „Aki fél évet dolgozik az osztályon, az elsősorban a problémákat látja a gyerekeknél. Aki éveket tölt itt, az láthatja hazatérni a gyógyuló betegeket. Aki több évtizedet dolgozik velünk, az sok száz gyógyult gyermeket és családját ismerheti meg.”

A gyermekkori daganatos betegségek ritkák, itthon évente 250-300 új esetet diagnosztizálnak, túlnyomórészt leukémiát. Szerencsére kevés a beteg, de ez egyben hátrányt is jelent, mert a kezelés különleges szaktudást és tapasztalatot igényel. Az esetszámok miatt a felnőttgyógyászatban dolgozó onkológus viszonylag rövid idő alatt egymaga megfelelő mennyiségű tapasztalatot tud összegyűjteni egy-egy daganattípus területén, ugyanakkor a gyermekonkológiában ehhez akár több tíz év is szükséges. A szakemberek tudásmegosztása azonban életet menthet – ezt ismerte fel több mint 50 évvel ezelőtt a II. számú Gyermekklinika professzora, Schuler Dezső, aki 1971-ben megalapította a Magyar Gyermekonkológusok Hálózatát, hogy az egyes esetek kezelésében egymást segítsék a hazai szakemberek, megosztva a tudásukat és a tapasztalataikat. A cél az volt, hogy ugyanazt a kezelést és eljárási protokollt kapja minden gyerek a centrumokban.

Amikor a hálózat létrejött, a leukémia halálos ítéletnek számított a gyerekek és családjuk számára: 90 százalékos volt a halálozási arány. A szakemberek összefogásának és rendszeres együttműködésének köszönhetően mindössze két év alatt 30 százalékra növelték a túlélési esélyt. Ma már ez az arány 85 százalékos.

A hálózatot 2010 óta Kriván Gergely vezeti. A hálózaton belül folyamatosak az online megbeszélések, ahol az új, vagy éppen a kérdéses eseteket beszélik át. Közösen döntenek, ami azt jelenti, hogy egy-egy beteg esetében egy egész szakmai közösség, akár az ország összes gyermek hemato-onkológusa részt vesz a terápiás terv kidolgozásában. A hálózat működését az állam is segíti (évi húszmillió forinttal támogatja az adatokat tartalmazó tumorregisztert), ám a büdzsé egy részét közadományokból, illetve az adó egy százalékból gyűjtik össze. Ebből a pénzből fedezik például az orvosok külföldi továbbképzéseit és a nemzetközi terápiás protokollok alkalmazásának költségeit.

Akit harminc évvel ezelőtt elveszítettünk, ma már jó eséllyel meg tudnánk gyógyítani – mondta Kriván Gergely.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom