Ez tényleg elképesztő diktatúra!

Bánó András 2021. június 2. 08:45 2021. jún. 2. 08:45

A belarusz választások elcsalása óta egyre vészjóslóbb és borzalmasabb hírek jönnek Fehéroroszországból. Legutóbb arról lehetett olvasni, és nézni egy videót az eseményről, hogy Minszkben egy bíróságon megkísérelte elvágni a saját torkát egy tavalyi tüntetésen őrizetbe vett belarusz ellenzéki aktivista. Ezt azután tette, hogy a tárgyaláson azt mondták neki, üldözni fogják a családját, és a szomszédait, ha nem vallja magát bűnösnek.

A közelben álló őrök nem tudták kinyitni a cella ajtaját, mert nem volt náluk a kulcs, és mire a ketrecet kinyitották, a férfi elvesztette eszméletét. Kivitték a kint várakozó mentőhöz, az ingén vérfoltok voltak. Állapotáról nincs hír.

A döbbenettel szinte egyidőben látott napvilágot az az információ, miszerint Lukasenka elnök úgy döntött, megtiltja a belarusz állampolgároknak, hogy elhagyják az országot! Mindenkit bezárnak tehát Fehéroroszországban, nem érdekli az elnököt, hogy a rendelkezés számos, külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehérorosz állampolgárt érint. A szigorítás alól csak a hivatalos úton tartózkodó közszolgálati alkalmazottak és az állami közlekedési vállalatok munkatársai képeznek kivételt.

A rendelkezés indokaként a koronavírus járványt jelölték meg. Ez már csak azért is hazugság, mert az országban egyáltalán nem látszik a hivatalos adatok alapján, hogy emelkedne az új esetek száma. Az utóbbi időben naponta csak 1000 fő fertőződött meg, sokkal kedvezőtlenebb helyzet volt tavaly decemberben és idén januárban, ám akkor nem voltak érvényben hasonló intézkedések. A koronavírus-járvány terjedésére egyébként sem a kiutazás, hanem a beutazás korlátozása, szigorítása az optimális válasz. Közben újabb ellenzéki újságírót vettek őrizetbe, a háza mellett kényszerítették egy mikrobuszba. Sorsa azóta ismeretlen.

Meddig tűri ezt még az Európai Unió? Miért nem hoz újabb és újabb szigorú szankciókat a minszki diktátor ellen? Nincs több nyomásgyakorló eszköze? Hiszen látható, hogy Lukasenka nem válogat az eszközökben, és csak idő kérdése, hogy sokakat egyre tragikusabb eszközökkel félemlítsen meg.

Európa vigyázz!