Felcsuti Péter: többen már inkább letérnének az „Új selyemútról”

HírKlikk 2024. június 27. 14:50 2024. jún. 27. 14:50

Az „Új selyemút” program, amelybe a Belgrád-Budapesti vasútvonal korszerűsítésével Magyarország is bekapcsolódott, egyértelműen minden szempontból kínai gazdasági, politikai és katonai érdekeket szolgál és komoly veszélyt, nehézségeket jelent a résztvevő országoknak. Ezt mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Felcsuti Péter közgazdász. A Magyar Bankszövetség volt elnöke a műsorban egy neves amerikai szerző, Biden elnök tanácsadójának a tárgyhoz tartozó szakkönyvét ismertette, amelynek fordítója volt.

Míg Kína a 16. század végéig a világ legfejlettebb országa volt, utóbb a Nyugat maga alá gyűrte. A felismerés, hogy a négyezer éves kultúrával rendelkező, óriási ország visszanyerje megérdemelt helyét a világban, a 19. század végén született meg. A modernizálás volt azután a Mao Ce-tung vezette kommunisták célja is, akiknek annak idején, a Szovjetunió elleni küzdelemben, partnere volt az Egyesült Államok.

Napjaink kínai vezetése úgy látja a helyzetet, hogy a Nyugat gyengülésével, a Brexittel, Donald Trump fellépésével megnőttek esélyei a „Hosszú játszmában”, amelyről az említett kötet szól. Így Peking most mindent megtesz azért, hogy világméretekben érvényesítse gazdaságpolitikáját, egyúttal növelje befolyását a nemzetközi szervezetek adta erőközpontokban. A cél az, hogy 2048-ra, a kommunista hatalomátvétel 100. évfordulójára Kína az Egyesült Államok helyébe lépjen a világ vezető hatalmaként. 

Ezt a törekvést szolgálja a „Új selyemút” évek óta folyó megteremtése, amely összekapcsolja Kínát a világ országaival. Világosan kiderült, hogy a különböző, kínai hitelekből, gyakran kínai munkaerővel létrejött infrastrukturális, ipari beruházások „masszívan érdekvezéreltek”, egyértelműen Peking gazdasági, politikai, katonai érdekeit szolgálják. Ezt felismerve azok az európai országok, amelyek kapcsolódtak, mint Olaszország, Csehország, azóta visszavonultak, afrikai, dél-amerikai, ázsiai államok kerültek a kínai érdekeket követve súlyos gazdasági, pénzügyi nehézségekbe. Sri Lanka például elvesztette az ország második legfontosabb kikötőjét. Az kínai hitelből épült, s amikor a partner-ország nem tudta már fizetni kötelezettségeit, a kikötő, az aláírt szerződés értelmében, a kínai állam tulajdonába került – emlékeztetett Felcsuti.

Az „Új selyemút” program, amelybe a Belgrád-Budapesti vasútvonal korszerűsítésével Magyarország is bekapcsolódott, egyértelműen minden szempontból kínai gazdasági, politikai és katonai érdekeket szolgál és komoly veszélyt, nehézségeket jelent a résztvevő országoknak. A projekt egyértelműen hátrányos Magyarországra is. Felcsuti Péter szerint érthetetlen, miért kell nagy összegű, hozzá nem is olcsó hiteleket felvennünk olyan vasút építésére, amelynek célja, hogy gyorsítsa kínai áruk szállítását az európai piacra.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom