Félelmet keltett a zsidó közösségben a bosnyák szurkolók budapesti vonulása, a Mazsihisz elnöke találkozni akar Pintér Sándorral

HírKlikk 2024. szeptember 13. 09:00 2024. szept. 13. 09:00

Soron kívüli egyeztetést kezdeményezett Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel a bosnyák szurkolók keddi budapesti vonulása miatt – erről a szervezet elnöke tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A közleményben emlékeztetett rá, hogy a Magyarország - Bosznia-Hercegovina Nemzetek Ligája mérkőzés előtt a bosnyák szurkolók rendőri kísérettel vonultak végig a budapesti zsidó negyeden, majd a Kazinczy utcai Zsinagóga előtt megállva, a palesztin zászlót a magasba emelve a „Palesztina, Palesztina" rigmust skandálták.

A Mazsihisz elnöke felháborítónak és megengedhetetlennek tartja, hogy a rendőrség rendezvénybiztosításával ilyen eset előfordulhatott, különösen a magyarországi Holokauszt 80. évfordulójának esztendejében.

Azt írta, hogy „a bosnyák szurkolók rettegést ébresztő masírozását követően" azonnal, soron kívüli egyeztetést kezdeményezett a belügyminiszterrel. Arra várt választ, hogy „a kockázatok értékelése során milyen szakmai következtetéseket vontak le, hogy ezt az eseményt engedélyezték".

A szurkolók felvonulása félelmet keltett a zsidó közösség tagjaiban, és veszélyt jelentett a zsidó negyedben található védett intézményekre is – hangsúlyozta. Mint írta, tűrhetetlen, hogy Budapest belvárosában, "„a zsidó negyed közepén, védett intézmények mellett, két telt házas zsinagógai program idején egy ilyen erődemonstráció megtörténhetett".

„Azt szeretnénk, hogy ehhez hasonló, a zsidó közösségben félelmet ébresztő helyzet ne fordulhasson elő többé, ez a provokáció nem egyeztethető össze a miniszterelnök által képviselt zéró tolerancia elvével" – emelte ki.

A Mazsihisz határozottan kiáll azért, hogy a magyarországi zsidó közösség félelmek nélkül élhessen és garanciákat szeretne arra, hogy „a jövőben nem ismétlődhet meg semmiféle félelemkeltő megnyilvánulás Magyarországon, és a zsidó közösség tagjai továbbra is biztonságban érezhetik magukat az országban" – fogalmazott az elnök a közleményében.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom