Gyurcsányt lejárató filmet mutatnak be jövőre, a választás előtt

Föld S. Péter 2021. április 14. 08:49 2021. ápr. 14. 08:49

Hónapok óta lehet tudni, hogy lesz ez a film, amelyet a jövő év tavaszán fognak bemutatni, a választás előtti hetekre időzítve. Amúgy minden annyira titkos, hogy szinte semmi sem szivárgott ki, így csak annyit lehet tudni, hogy februárban még szereplőket kerestek A hazugság ára című filmhez, de mostanra feltehetőleg megtaláltak mindenkit, aki kell, mert hírek szerint már állnak a díszletek a Szabadság téren. Dolgoznak a kamerák, forog a film, hogy amikor majd eljön az ideje, lehessen felállva, ütemesen tapsolni a mozi végén, a szavazófülkékben pedig a megfelelő helyre húzni az ikszet.

2006-ban, amikor a film játszódik, még nem lehetett tudni semmit. Ma sem tudunk mindent, csak sok mindent sejtünk. Például azt, hogy kik adták át a Magyar Rádiónak az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc Őszödön elmondott beszédét, ki volt az ügyeletes szerkesztő a rádióban, aki a hangszalagot átvette, hogy aztán azt gondosan megszerkesztve és megvágva, annak szaftosabb részeit végül adásba engedje.

A lényeget azért lehet tudni. Például azt, kinek állt érdekében, hogy Toroczkai László a Magyar Televízió Szabadság téri székháza elé vezényelje a tömeget, ahol azok megostromolták a szemmel láthatóan meglepett, felkészületlen rendőrök által védett objektumot. Több száz rendőr sebesült meg az utóbb békés tüntetőknek kinevezett tömeg barátságos megmozdulása nyomán, és azt is tudjuk, hogy melyik volt az a – akkor ellenzékben lévő – párt, amelyik nem sokkal Gyurcsány elhíresült beszédének másnapját követően megszerezte az őszödi kormányüdülőben elmondott beszéd felvételét. Ugyanez a párt aztán egész nyáron azzal traktálta a közvéleményt, hogy a kormány, élén az akkori pártelnök-miniszterelnökkel, hazudik.

Hivatalosan nem a most regnáló hatalom által megrendelt filmről van szó: hogy neve legyen a gyereknek, külföldi pénzből, külföldi rendezővel készül az alkotás. Politikailag tehát nem lesz elfogult, épp ellenkezőleg, az alkotók törekednek majd az objektivitásra, az események tárgyszerű, korhű bemutatására. A Szabadság téren mindenesetre már állnak a díszletek, vízágyúk és kiégett autók, köztük az a felgyújtott gépkocsi, (vagy annak a mása), amely évekig ott „parkolt” a köztévé azóta a Kunigunda utcába menekített épületének udvarán. Ez a gépkocsi az akkor éppen a tévé székházában dolgozó tévésé, Baló Györgyé volt.

Egyelőre tehát sok a homály, a kérdésekre nincs válasz, egyedül a képzeletnek nem lehet útját állni. Ezért most elképzeljük, milyen lesz filmen az MTV ostroma. Békés tüntetők érkeznek a Szabadság térre, egytől egyig jóarcú, a Fidesztől független, a pártról még sohasem hallott fiatalok, akik azért mentek a Szabadság térre, mert elterjedt, hogy aznap este Toroczkai László régi magyar költők lírai verseiből, valamint ókori filozófusok műveiből olvas fel, és a végén minden résztvevő annyi Túró Rudit ehet, amennyi csak a zsebébe belefér. A megmozdulás annyira békés, hogy a tömeg kis híján halálra unja magát, és már abba is belemennének, hogy legyen egy jó kis balhé, de nem lesz, csak akkor, amikor a rendőrök becsalogatják az embereket az épületbe, és arra kényszerítik őket, hogy törjenek és zúzzanak, rongáljanak, gyújtogassanak.

Ez volna a forgatókönyv egy rövid részlete, az meg tényleg ne tévesszen meg senkit, hogy a színészeket a Megafilm Tétényi úti székházába invitálták castingra. Éppen abba az épületbe, amelyben a Fidesztől nem túl távoli producer, Kálomista Gábor cégének székháza található. Az előjelek tehát csupa jót ígérnek, s már most biztosra vehető, hogy magas művészi színvonalú, az igazságot szigorúan minden más elé helyező filmnek tapsolhatnak majd a 2022-es választási kampányban a kormánypárti szavazók.