Hagyja abba a jóslást Kásler!

Bánó András 2021. június 18. 19:10 2021. jún. 18. 19:10

Egyre több országban készteti fokozott védekezési intézkedésekre a kormányokat az indiai mutáns, finoman minősítve, a Delta variáns, de az EMMI első embere, emiatt nem igazán töpreng. Kásler Miklós a Zala megyei Nagypáliban azt találta mondani, hogy ha növelni tudjuk az átoltottságot, és nem jelennek meg olyan vírusmutánsok, amelyek megkerülik az immunválaszt, akkor véglegesen megnyertük ezt a maratoni futást.

Mondta mindezt akkor, amikor egy, a koronavírus-járványról és a rákgyógyításról szóló rendezvényen díszpolgári címet is átvett Nagypáli vezetőjétől. Hozzátette ugyanakkor: senki nem tudja ma még, hogy mi lesz a koronavírussal.

Ha senki nem tudja, akkor ő sem, igaz? Akkor viszont miért tesz ilyen kijelentéseket? 

Az immár Nagypáli díszpolgárává avanzsált EMMI-vezető másfelől kénytelen volt elismerni – idézem – „sajnálatos körülmény, hogy nem teljesek az ismereteink a vírusról, ezért kaphat teret a nagyvilágban és Magyarországon is számtalan tévképzet.” 

Ha nem teljesek az ismereteink a vírusról, akkor miért kell hülyíteni az embereket a maratoni futás hasonlatával? Hiszen Szlávik János infektológus is arra hívta fel a figyelmet, hogy a Delta variáns rohamos sebességgel terjed, erősebb náthát okoz, amit nem feltétlenül vesznek komolyan, ezért betegségtudat nélkül terjeszthetik, és ez veszélyes az oltatlanokra.

A miniszternek a melldöngető hasonlat helyett minden mondatában az oltás fontossága mellett kellene kampányolnia. Az oltások száma ugyanis drasztikusan megcsappant idehaza. Úgy látszik, a miniszterelnöknek, a kormánynak csak az volt a fontos, hogy elérjük az ötmilliós számot, mert így megnyílhatott az út afelé, hogy hatvanezren ücsörögjenek a foci EB-n, szorosan egymás mellett, maszk nélkül a Puskásban. 

Ha naponta nézzük a közzétett adatokat, világosan láthatjuk, hogy a második oltást megkapók száma jelentősen nő, de az első oltást kapottak száma csak néhány ezerrel emelkedik egyik napról a másikra. 

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában most is aggódott amiatt, hogy több millió magyar még mindig nem oltatta be magát az első oltással sem. 

Ám, hogy ez a helyzet megváltozzon, azért tenni is kellene! Személyes győzködéssel, propagandával, bármivel. Annál mindenesetre hatékonyabb módon, mint ahogy Kásler díszpolgár fogalmazott Nagypáliban, amikor egy Cromwell idézettel próbálkozott, miszerint „bízzunk a Jóistenben, és tartsuk szárazon a puskaport”.