Harcolnak a tehetséges munkavállalókért

HírKlikk 2023. november 29. 17:35 2023. nov. 29. 17:35

A pénz a legfontosabb tétel a munkahely-választáskor, a második a munkakörnyezet - derült ki a Randstad kutatásából. Az pedig tévhit, hogy a Z-generáció tagjai ugrálnának a munkahelyek között.

„Ha azt gondoljuk, hogy ha a munkavállalót letesszük valahova, ott is marad, mint Samu gatyája, akkor nagyon tévedünk” – közölte Baja Sándor, a Randstad regionális ügyvezető igazgatója a nemzetközi munkaerőpiaci trendekről tartott előadásában az OTP Fáy Alapítvány és az Egyensúly Intézet közös meghívásos konferenciáján.

A vg.hu beszámolója szerint  "A jövő kompetenciái – a jövő oktatása" című rendezvény köszöntőjét Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa tartotta, majd Boros Tamás, az Egyensúly Intézet ügyvezetője adott elő az oktatás és a diplomaszerzés fontosságáról. A Magyarország mellett Csehország és Románia területéért is felelős Baja Sándor már a munkaerőpiacról prezentált. Hozzátett, hogy a Randstad a világ legnagyobb HR-szolgáltatója, és a 27,6 milliárd eurós éves árbevétele nagyobb, mint amit a Mol produkál.

A tudományos alapokra áttérve jelezte: Magyarország népessége nemcsak fogy, hanem öregszik is, akárcsak az Európai Unió korfája. "Idehaza minden évben 35-40 ezerrel több a nyugdíjas, mint ahány 18 éves munkavállaló belép a piacra, ezáltal a tehetségekért folytatott harc valóban harc." Régiós összevetésben hívta fel a figyelmet arra, hogy nem állunk jól a digitális képességek terén, Csehország viszont az EU-átlag felet teljesít e tekintetben.

Elmondta, hogy 140 ezer ember van jelenleg a Randstad adatbázisában, akik közül nagyjából 20 ezret tudnak bemutatni a cégeknek, és közülük elhelyezkedik 2-3000. Ezek után a kérdés, hogy hol van a többi 120 ezer ember és őket miként lehetne munkához juttatni? Baja Sándor szerint erre a válasz, hogy némi tovább- és átképzéssel, amik révén a fizetésük is nagyobb lehet. Ezért megkeresik az állami és magánszervezeteket, akik ilyen továbbképzést végeznek, és a folyamatnak a remélt végeredménye, hogy a GDP is ütemesebben nőhet.

Az is kiderült, hogy a Z-generáció tagjai sem könnyen váltanak munkahelyet. Baja Sándor hozzátette, két ország kivétel - Norvégia és Németország, ahol hagyományosan magasak a fizetések -, mindenhol a legfontosabb tényező a munkahelyválasztásnál a fizetés.

A kutatás szerint a sorrend a következőképpen alakul:

  1. fizetés,
  2. munkakörnyezet, amit a vezetőség alakít ki.
  3. Pénzügyileg mennyire stabil a cég?
  4. Mennyire garantál biztonságot?
  5. Munka-magánélet egyensúlya

 

Vizsgálták a munkahelyváltási hajlandóságot is. Itt annyi különbség mutatkozott, hogy az összes hazai munkavállaló közül 14 százalék cserélt munkahelyet a legutóbbi félévben, a Z-generáció tagjai közül 19 százalék. Ugyanakkor a fontosabb adat Baja Sándor szerint az, hogy 29 százalék gondolkodik a váltáson – erre mondta el a felütésben szereplő mondatát, miszerint igenis törődni kell a munkavállalókkal.

Forrás: vg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom