Heti egyenleg: a Fidesz hozzászoktatta a magyar politikát a karaktergyilkos kampányokhoz

HírKlikk 2023. október 30. 18:20 2023. okt. 30. 18:20

„Az, hogy majd egyszer találkozunk és békésen beszélgetünk, ma egy kicsit vitatkozunk és versengünk, de holnap együttműködünk, a magyar politikai életben megszűnt” – mondta a Klikk Tv politikai elemző műsorában Lengyel László politológus, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója. Bánó András másik vendége, Holoda Attila energetikai szakértő szerint már a Fidesz kottájából és hangszereivel játszik az ellenzék, amivel magát az orbáni stratégiát valósítják meg: meg kell semmisíteni a másikat.

Amikor egy önkormányzati vagy egy európai uniós választás jön, mindig azt látom, hogy az ellenzék bármelyik pártja azzal kezd el foglalkozni, hogy a másik ellenzéki párt miért rossz, és nem arról beszél, hogy neki milyen programja van – vélte Holoda Attila. Szerinte a 2009-es EP-választás óta nem lehet látni igazi programokat, azóta az ellenzéki pártok egymást gyepálják, a választók pedig kívülállókként nézik a történteket. Azt is elmondta, hogy az üzleti élet szereplőjeként mindig felhívta a kollégái figyelmét arra, hogy nagyon óvatosan beszéljenek az üzleti partnereikkel, mert soha nem tudhatják, hogy mikor fognak velük együtt dolgozni. Mert ha a másikban benne marad a tüske, „akkor az mindig rossz vért fog szülni”. 

A karaktergyilkos kampányokhoz hozzászoktatta a Fidesz a magyar politikát, így mindenki a másik karakterét akarja legyilkolni – vette át a szót Lengyel László. „Az, hogy majd egyszer találkozunk és békésen beszélgetünk, ma egy kicsit vitatkozunk és versengünk, de holnap együttműködünk, a magyar politikai életben megszűnt. Itt mindenki le akarja taposni a másikat” – mondta a politológus. Szerinte az ellenzéki „törpék” nem egymással harcolnak a legnagyobb törpe címéért, hanem úgy tesznek, mintha a másik nem is létezne. Ezzel viszont az orbáni stratégiát valósítják meg.

Most ott tartunk, hogy nemhogy a Fidesz kottájából játszik az ellenzék, de még az ő hangszereit is használják ehhez: meg kell semmisíteni a másikat – folytatta Holoda Attila –, de ez így nem fog menni. Mert onnantól az első adandó alkalommal, amikor például a Momentum és DK akár helyi szinten is, össze kell, hogy fogjon valamiért, akkor azt fogják nekik mondani: ti összefogtok velük? Tegnap hazugoztad le az egész pártot – fejtegette az energetikai szakértő, utalva Donáth Anna a Momentum EP képviselőjének a Válasz Online-ban megjelent írására, amelyben azt állította, hogy a DK egy hazug párt.

Nincs rendben az sem, hogy aki a szövetségesünk, az nem a barátunk és aki meg a barátunk, az nem a szövetségesünk – idézett Bánó András műsorvezető Hiller István október 23-i beszédéből. Lengyel László szerint ezzel Orbán Viktor külpolitikájára utalt, aki Putyinnal barátkozik – aki nem a szövetségesünk –, a szövetségesünkkel meg nem barátkozik. Holoda Attila szerint az egy nagyon durva kontraszt, hogy a magyar miniszterelnök – aki egy európai uniós és NATO tagország vezetője – elmegy Putyinhoz, ráadásul a körülmények, ahogyan találkozik vele és ahogyan megszégyenítették azzal a videóval, abból kiderült, hogy nem a barátunk és nem is szövetségesünk. Akkor miért ment oda? Pénzért – tette hozzá Holoda.

A találkozó után a Gazprom egyik vezetője azt nyilatkozta, jelentős mennyiségű többletgáz érkezik majd Magyarországra. Erre miért van szükség, miközben mindenhol azt olvasni, hogy a földgáz tározók jelentős része, 90 százalékban már töltve van? Ráadásul mi mindig nagyon drágán vesszük az orosz gázt, miközben a holland gáztőzsdén sokkal olcsóbban lehetne hozzájutni. Holoda Attila erre azt mondta, hogy a bejelentés is elég félrevezető, hiszen azt mondja, hogy Magyarországra érkezik. Azonban Magyarországnak nincs szüksége többlet gázra, és éppen Szijjártó Péterék dicsekedtek el azzal, hogy már 99 százalékban megteltek a tározóink. Tehát az éves fogyasztásunk már jelentős részben itt van, ha elzárnák a gázt, akkor is nagyon sokáig elég lenne. Holoda szerint azért mondhatta ezt a Gazprom vezetője, mert Magyarországon vannak olyan cégek, akik gázzal kereskednek Európában. Mivel az oroszoknak minden bevételi forrásra szükségük van – mert amit eddig Európába szállítottak, annak a mennyisége leesett a hatodára –, ezért az oroszoknak az is jó, ha Szijjártó közvetítésével jutnak hozzá a cégek az orosz gázhoz. Tehát a többletgáz nem a magyaroknak jön, akik egyébként is spórolnak, hanem valamilyen egyéb „suskus” van a háttérben – magyarázta az energetikai szakértő. Majd hozzátette, a külügyminiszter aláírt az oroszokkal egy hosszú távú, 15 évre szóló szerződést miközben kinyitottuk Európa felé az összes csatornánkat, így bárhonnan tudnánk venni gázt. 

De, ha tele vagyunk, akkor miért „hörgünk” azért, mert a bolgárok felemelték a tranzit díját – kérdezte Bánó András. Valószínűleg azért mert szóltak, hogy „hörögjünk”, ugyanis az nem minket, hanem a Gazpromot sújtja – válaszolta Holoda Attila, aki arról is beszélt, hogy Európában egyetlen országban nincsenek tele a gáztározók. Ukrajnában is hatalmas gáztárolók vannak, amik eddig üresen álltak. De rájöttek a nyugat-európai földgáz kereskedők, hogy többek között a magyar és a szlovák vezetékes kapcsolatnak köszönhetően, elvihetik a gázt az ukrán tározókba. Az oroszok pedig szemmel láthatóan az energia-infrastruktúrát nem támadják. Lengyel László szerint azért ez is kockázatos, hiszen nem tudni, hogy mennyire lesz hideg a tél Ukrajnában és mennyi gázt „ad majd vissza” a háború sújtotta ország.  

A Heti egyenleg adását  itt nézhetik meg. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom