Iskolanyitás: Orbán beadta a derekát

Bánó András 2021. április 9. 10:50 2021. ápr. 9. 10:50

Ritka az a pillanat, amikor az emberek azt tapasztalhatják, hogy a miniszterelnök egy ügyben feladja korábbi merev álláspontját. Most megtörtént. A szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában elmondta, hogy fölösleges pár napra kinyitni a középiskolákat, hogy azután újra bezárják őket az érettségi szünet miatt, így az operatív törzs úgy döntött, csak május 10-én lesz nyitás.

Én tudom, hogy a miniszterelnök nem szeret veszíteni. Most azonban ez történt, hála Istennek. Kénytelen volt hallgatni a szakemberekre, rájött arra, hogy nemcsak a pedagógusok szakszervezetei, de a szülők és a diákok közül is egyre többen fordulnak szembe vele, és csak ront a helyzetén a választások előtt, ha makacskodik.

Valószínűleg felmérte, hogy milyen megbetegedési lavinát indíthat el az országban, ha a tantermekben nem tudják a boltokban előírt tízméteres távolságot betartani, ha a diákok egymást is fertőzve hazaviszik a ragályt, és otthon a szülők ugyancsak megfertőződnek, így gátjaivá válnak a gazdaság újraindításának. Nem lesznek ugyanis dolgozók, akiknek ezt az újraindítást végre kellene hajtaniuk!

Csak arra nem jöttem még rá – de lehet, hogy egyszer majd megvilágosodom –, hogy miért kellett akkor heteken át makacsul hangoztatni az április 19-i újranyitási dátumot, hiszen az operatív törzs tagjai valószínűleg nem tegnap kora vagy késő este csaptak a homlokukra, hogy tényleg, fölösleges néhány napra újranyitni a középiskolákat.

Miért söpörte le még az egy nappal korábbi kormányinfón is Gulyás miniszter a kétkedőket a következő szavakkal: „minden rendelkezésre álló adat szerint az első oltást követően, a védettség jelentős mértékben bekövetkezik, ezért az első oltás után több mint két héttel az iskolák nyitása nem jár olyan kockázattal, amit ne lehetne vállalni”. Hiszen korábban először Müller Cecília, majd Szlávik János is úgy foglalt állást, hogy idő kell ahhoz, hogy az oltások megfelelő védelmet nyújtsanak a súlyos megbetegedéssel szemben, „és ehhez az első oltás beadását követő időszak még nem elegendő”.

Fellélegezhetünk tehát a feltételezhető népharag elől menekülő kormány döntése után. Ami pedig az ügyben az elmaradt bocsánatkérést illeti, azért nem vagyok csalódott, mert arra amúgy egyáltalán nem számítottam.

Az lett volna a hab a tortán, de a habot mások már bekanalazták…