Karácsony Gergely újraszabályozza a fővárosi céges pozíciókat

HírKlikk 2024. szeptember 5. 12:15 2024. szept. 5. 12:15

A főpolgármester teljesen átalakítja az új ciklusra az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit. Októbertől jelentősen csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági helyek számát, lesz női kvóta, és ami a legfontosabb: pályázni kell, és alapkövetelmény lesz a szakirányú végzettség, a szakmai tapasztalat.

Az október elején megalakuló új fővárosi közgyűlés megváltozott erőviszonyai, vagyis az, hogy – főként a Mi Hazánk-Fidesz tandem által átírt választási szabályok plusz Magyar Péter és pártja felemelkedése miatt – eltűnik Karácsony Gergely mögül az eddig őt (jobbára) támogató, kényelmes többség, máris új, alapvető változtatásokra kényszeríti az újabb ciklusát kezdő főpolgármestert – értesült a HVG.

Ilyen változás, hogy információink szerint Karácsony Gergely napokon belül várható bejelentése alapján akár a héten nyilvános pályázatokat hirdet a főváros az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető és ellenőrző testületeinek tagságára, vagyis a cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági pozícióinak betöltésére az új ciklusban. Ez alapvető változás az eddigi, évtizedes gyakorlathoz képest.

A cég méretétől függően, akár havi több százezres fizetéssel járó „jutalomállásokba” pedig a pártok sok esetben nem szakmai, hanem káderpolitikai alapon delegáltak. 

Ezzel az évtizedes „hagyománnyal” a HVG szerint Karácsony sem volt boldog, de sok esetben ez a bejáratott mechanizmus garantálta a mögötte álló politikai többség lojalitását, adott esetben szavazatát. Az új közgyűlési erőviszonyok alapján, azonban most más típusú kompromisszumokat kell Karácsonynak kötnie.

A pályázatok tervezett benyújtási határideje a HVG értesülései szerint szeptember 25-e. 

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom