Kína a mesterséges intelligenciát vetheti be az amerikai elnökválasztáson

Nagy Mariann 2023. december 28. 15:10 2023. dec. 28. 15:10

Az amerikai kormány felkészül a külföld beavatkozására a 2024-es elnökválasztási kampányba. Elsősorban Oroszország számára fontos Donald Trump győzelme – míg a kínaiak a mesterséges intelligenciát felhasználva árthatnak.

A New York Times hírszerzési forrásokat idézett arról, hogy Moszkva szoros figyelemmel követi a kampányt, hiszen elsőrendű érdeke Trump győzelme. A volt és leendő elnök kétségbe vonja, érdemes-e támogatni Ukrajnát, míg a hivatalban lévő demokrata párti Joe Biden az Egyesült Államok érdekének minősítette az ország további megsegítését. 

Az oroszok elsősorban a Biden-család vélt korrupciós ügyeiről terjesztenek híreket, miután az elnök összehozta az Ukrajnát támogató szövetséget és segíti, hogy Kijevet közelítsék a Nyugathoz. A 2022-es amerikai időszaki választáson Moszkva elhúzta visszavonulását Herszon déli részéből, hogy ez ne jelentsen támogatást a demokratáknak – majd a választás után egy nappal jelentette be a kivonulást. A tény, hogy egyre több republikánus ellenzi Ukrajna további pénzelését, valószínűvé teszi, Moszkvából még nagyobb támogatást kívánnak majd adni Trumpéknak, mint 2022-ben, írja a lap.

A kínaiak hagyományosan szűkebb körben próbáltak beavatkozni az amerikai politikába, támadva a Tajvan, Tibet függetlenségét pártoló politikusokat és 2022-ben arra törekedtek, hogy kaotikusnak mutassák be az amerikai rendszert és kiemeljék a szociális különbségeket. Jóllehet még nem világos, Peking hogyan próbál majd beavatkozni a kampányba, de megállapítható, hogy már kísérleteznek a mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával erre a célra. A szakértők szerint az AI megkönnyíti a külföldről indított befolyásolási műveleteket: az új technológiával könnyű például az amerikai angolt anyanyelvi szinten beszélő propagandistákat bevetni, nemkülönben hitelesnek tűnő hamis videókat előállítani.

A 2022-es szavazásnál kitűnt, hogy külföldről aligha lehet behatolni az amerikai választási rendszer decentralizált számítógépes hálózataiba és adatokat törölni, módosítani, ezért a külső erők más utakat keresnek. Egyébként a hírszerzés megfigyelte, hogy 2022-ben Kuba megkísérelte befolyásolni olyan képviselők és kormányzók kampányát, akik ellenzik a Kuba elleni szankciók feloldását. Voltak jelei iráni beavatkozási kísérleteknek is és regisztráltak illegális forrásokat, amelyekből a palesztin ügyet népszerűsítették.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom