Kína Tajvan ellen készül?

Nagy Mariann 2023. december 14. 17:40 2023. dec. 14. 17:40

A kínai hadsereg elektronikus hadviselése növekvő erőfeszítéseket tesz, hogy adott esetben megbéníthassa az Egyesült Államok infrastruktúráját, szállítási rendszereit, feltehetően Tajvannal kapcsolatos összecsapásra készülve.

A Washington Post kormányforrásokból származó értesülései szerint a kínai hadsereg szolgálatában álló hekkerek egy éven belül több, mint két tucat kulcsfontosságú rendszerbe hatoltak be egy átfogó program keretében, hogy pánikot keltve, megbéníthassák a hírközlést és a szállítást, amennyiben konfliktus alakul ki a két ország között a Csendes-óceáni térségben.

Hekker-támadások érték a Hawaii-szigetek vízszolgáltatását, legalább egy gáz- illetve olajvezetéket, és egy nagy, meg nem nevezett kikötőt az USA nyugati partján. A kínaiak megpróbáltak behatolni Texas állam energiahálózatába is, amely az ország többi hálózatától függetlenül működik és hekker-támadások értek több, más országokban lévő energia-szolgáltatót, illetve egyet az amerikai területnek számító Guam szigetén.

Az elektronikus támadások Hawaii, az Egyesült Államok Csendes-óceáni flottájának támaszpontja és egy kikötő ellen arra utalnak: Kína meg akarja nehezíteni, hogy az amerikaiak csapatokat és fegyverzetet küldjenek a térségbe, amennyiben konfliktus alakul ki Tajvan körül. „Nyilvánvaló, hogy a kínaiak felkészülnek kritikus infrastruktúránk megbénítására, meg kívánják akadályozni, hogy Amerika erőt mutathasson Ázsia felé, egyúttal káoszt próbálnak teremteni a lakosság körében. Ez jelentős változás az elmúlt hét-tíz év tapasztalataihoz képest, amikor a kínaiak hekker-tevénysége túlnyomórészt politikai és gazdasági hírszerzésre terjedt ki” – jelentette ki Brandon Wales, a Belbiztonsági Minisztérium kíberbiztonsági részlegének vezetője.

A kínai katonai hekkerek gyakran ártalmatlannak tetsző routereken át keresik a lehetőséget, hogy megszerezzék az adott intézmény egy munkatársának belépési kódját. Ezt használva kipuhatolják, hogy építhetnek „alagutakat” az adott rendszer infrastruktúrájába, hogy azt – szükség esetén – megbéníthassák. Az amerikai szakértők által megismert kínai katonai dokumentumok előirányozzák: konfliktus esetén a légi- és rakétatámadásokat össze kell hangolni az egyidejűleg a vezetési rendszerek, a kritikus infrastruktúra, a műhold-rendszerek és a katonai szállítási rendszerek elleni kíbertámadásokkal. Mivel a dokumentumokban partraszállási manőverről is van szó, egyértelmű az összefüggés egy esetleges tajvani összecsapással.

A hatóságok figyelmeztették a gazdaság érintett ágait a fokozott biztonságra, a jelszavak gyakori cseréjére, az ellenőrzés általános szigorítására és a behatolási kísérletek jelentésére.

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban hosszú megbeszélést folytatott Kaliforniában. Megállapodtak abban, hogy a két ország katonai vezetése ismét felveszi a kapcsolatot, megakadályozandó véletlen konfliktusok kialakulását. A kíber-támadások ügyét ugyan napirendre tűzték, de a téma végül nem került szóba.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom