Lengyelországban a bukott kormánypárt harcot hirdetett az új kabinet ellen

Sebes György 2023. december 28. 14:15 2023. dec. 28. 14:15

Már hónapokkal a Lengyelországban október közepén tartott parlamenti választás előtt lehetett tudni, hogy – ha csak valami csoda nem történik – az addigi ellenzék alakíthat kormányt. Ám a legtöbben arra számítottak, hogy az új koalíción belül nehéz lesz megegyezni. Azt kevesen gondolták, hogy az új kormány megalakulása után az ellenzékbe szorult korábbi kormánypárt jelent majd komoly gondot. Így értékelte Gordon István, az ország szakértője a lengyelországi belpolitika legújabb fejleményeit. Hozzátette még, a helyzet megítélése a helyszínen sem egyértelmű.

A közmédia finanszírozása miatt alakult ki az első komoly vita az új kormány és a volt kormánypárt, a Jog és Igazságosság egykori tagjából lett államfő között. Donald Tusk miniszterelnök ugyanis közölte, addig nem finanszírozzák a volt kormánypárt szócsövének tartott közmédiát, amíg meg nem változik. Az erről szóló határozatot Andrzej Duda államfő alkotmánysértőnek nevezte. Miután viszont az új kormány leváltotta a közmédiumok – a rádió, a tévé és a hírügynökség – vezetőit és elkezdődött a műsorstruktúra átalakítása, a koalíció már hajlandó lenne odaadni a 3 milliárd zlotyt (mintegy 263 milliárd forintot). Erre azonban Duda lépett és bejelentette, megvétózza a költségvetési törvény erről szóló részét, helyette pedig készített egy új tervezetet. Tusk ezután jelezte, a kormány ezt nem fogadja el, ők is megfogalmaznak egy új tervezetet, egyébként pedig átalakítják a médiatörvényt is.  

A Jog és Igazságosság (PiS) nyolc éves kormányzása alatt megszokta, hogy – bár nem volt kétharmados parlamenti többsége, mint magyar barátainak, de enélkül is – mindent meg tudott valósítani, amit akart – kezdte elemzését Gordon István. A párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski és csapata egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy megváltozott a lengyel világ és egyelőre nem törődnek bele, hogy már nem ők irányítanak. Az októberi választás előtt a legtöbben arra számítottak, hogy az új koalíción belül lesz nehéz megegyezni. Azt kevesen gondolták, hogy az új kormány megalakulása után az ellenzékbe szorult PiS jelenti majd a komoly gondot. Kaczynski, aki egy öreg, beteg ember, hirtelen új életre kapott és a harc élére állt. Lényegében az ő elképzeléseit valósították meg, amikor a párt emberei elfoglalták a közmédia székházait. A Lengyelország-szakértő megjegyezte, a rádió, a tévé és a hírügynökség voltak korábban a hatalom szócsövei, akárcsak Magyarországon. Két lényeges különbség azonban van. Az egyik, hogy Lengyelországban vannak komoly és erős független médiumok is. A másik pedig, hogy a közmédiába néha beengedtek ellenzékieket is, bár abban nem volt sok köszönet, mert általában lejáratták és belefojtották a szót. Az egyetlen kivétel Donald Tusk volt, akit nem lehetett megalázni és lehetetlenné tenni, mert sokkal tapasztaltabb, mint a többi politikus. 

Hogy valóban alkotmányt sértett-e a közmédia elleni fellépésével az új kormány, arra még a lengyelek sem tudnak határozott választ adni – mondta Gordon István. Minden értelmezés kérdése, jelenleg megállapíthatatlan, kinek van igaza. Ezt mondják lengyel ismerősei is, akik részt vesznek hazájuk politikai életében. Az mindenesetre biztos, hogy nem a kormány alkalmaz erőszakot. Ezzel reagált a szakértő egyes – kormánypárti – magyar médiumok hangzatos jelentéseire, amelyek szerint „tombol a baloldali erőszak Lengyelországban”. Ami már csak azért sem igaz, miután Lengyelországban nem jelentős tényező a baloldal. Több mint egy évtizedig szinte nem is létezett, néhány éve megindult egy folyamat, amely a baloldal erősödését hozta, de a jelenlegi koalíciónak még mindig az Új Baloldal a leggyengébb láncszeme. Lengyelországban tehát baloldalról beszélni a legnagyobb bornírtság – fogalmazott Gordon István. A most megalakult új kormány jobbközép, centrista és liberális erőkből áll össze. Vagyis lényegében egy másik jobboldal váltotta fel az eddig kormányzó jobboldali pártot. A Jog és Igazságosságot elsősorban az különbözteti meg ettől a koalíciótól, hogy – amint arra már jóval a választás előtt is számítani lehetett – senki sem akart együttműködni vele. 

Végül még egy jellemző érdekességre hívta fel a figyelmet az elemző. Az új kormány október 15-i koalíciónak nevezi magát, utalva arra, hogy az volt a választás napja, amikor a lengyel szavazók többsége a változásra voksolt. Ezzel szemben viszont Kaczynskiék december 13-i kormánynak nevezik őket és nem csak amiatt, mert azon a napon volt a szejmben az a szavazás, amely után megalakulhatott az új kabinet. December 13-a ugyanis jelentős dátum az ország életében. 1981-ben azon a napon hirdette ki Wojciech Jaruzelski államfő és pártvezető a rendkívüli állapotot, ami után új időszámítás kezdődött az országban. A bukott kormánypárt nem véletlenül emlékeztet arra a dátumra, de aligha jár sikerrel kísérlete, amellyel Tusk kormányát az egykori szocialista államhatalommal igyekszik összemosni – mondta Gordon István. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom