Majtényi László: a törvény azt is tiltja, hogy állami pénzből kampányolj, mint a Fidesz

HírKlikk 2023. december 2. 07:55 2023. dec. 2. 07:55

Amikor külföldi beavatkozásról beszélünk, először a magyar állammal kellene kezdeni. „A bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű” tipikus esetének tartja Majtényi László jogtudós, egyetemi tanár, egykori adatvédelmi biztos a szuverenitás-védelmi törvényt. A KlikkTV Mélyvíz című műsorában az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke emlékeztetett rá, a magyar kormány minden lehetséges eszközzel, rengeteg pénzzel beavatkozott a román választásokba, aztán a szlovákiai választásokba, nyíltan támogatta a magyarellenes politikát folytató Robert Ficot, még a francia választásokba is beavatkozott pénzzel a magyar állam, de a szerb és a lengyel választásokba is.

A törvény a titkosszolgálati és egy propagandacélnak az összekapcsolásáról szól

Jogállamban, ha van két terület, amit biztosan el kell választani egymástól, az ez a két terület, ami két külön világ – fogalmazott Majtényi László. „Ha valamit titkosnak nevezünk, azt jelenti, hogy nem tartozik a nyilvánosságra, a propaganda pedig arról szól, hogy mit akar nyilvánossá tenni az állam.”

A szuverenitásvédelmi törvényben azt látom, hogy összeomlik a pávatánc, nem foglalkoznak a politikai aknákkal, amelyekre ráléphetnek, elképesztő, amit megengednek maguknak azért, mert nincs veszélyérzet – fogalmazott. „Veszély sincs, lehet, hogy Rogán minisztériuma az aknákat felszedi, a banánhéjakat eltakarítja előlük.”

Van egyfajta egzisztenciális fenyegetettsége azoknak, akik a demokráciában hisznek

A mi beszélgetésünk itt a KlikkTV-ben is befolyásolja a választást, de a Pesti Srácok, a Magyar Nemzet és a KESMA újságjai is befolyásolják a választói magatartást, sőt ezen dolgoznak. „Ha ezért kapnak pénzt, akkor a törvény rájuk is vonatkozik.”

Akit elkezd vizsgálni a Szuverenitás-védelmi Hatóság, az összes dokumentumot, a merevlemezen lévő adatokat bekérheti, Gulyás hiába mondta, hogy az újságokra nem terjed, dehogynem – állapította meg a miniszter kijelentésével szemben Majtényi László. „Vagy nem olvasta a törvényt, vagy rosszul tudja.”

Rogán szerint nem a kormány, hanem az ellenzék fenyegeti az állampolgárokat

Majtényi László emlékeztetett, nem az ellenzék nyerte a választást, tehát felmerül a kérdés, hol van ebben a helyzetben az ellenzék? „Mondja ezt az a Rogán, aki a járványügyi tájékoztatást arra használta, hogy az ellenzék a magyar hadsereget be akarja vetni Ukrajnában.”

Amikor egy politikai rendszer nevetségessé teszi magát

Nem mondom, hogy minden tekintetben buták, de hogy nagyon túltolják a biciklit, abban biztos vagyok – fogalmazott Majtényi László. „A halál csókja, mondhatnám, de ezt nem mondom, mert valami gógyi van benne.” Emlékeztetett a söjtöri botrányra, mekkora balhé lett belőle, mint mondta, belerengett a sajtó. „Kinek jut eszébe ma, hogy mit reggelizik Orbán Viktor vagy Rogán Antal. Mekkora botrány Hatvanpuszta létrejötte és nem éri el társadalom ingerküszöbét. A repülők és a jachtok világában Tocsik Márta 800 milliója mit jelent már?”

A nemzetközi szokásban és jogban korlátozzák a pártok külföldi finanszírozását, de itt, nálunk, egy 365 napos korrupt finanszírozás van szakadatlan, a kormány választási kampányt folytat a KESMA minden tagjával, pedig a törvény azt is tiltja, hogy állami pénzből kampányolj – tette hozzá. „Elvben van kampányidőszak, elvben van közszolgálati média, és az egész állam, úgy ahogy van, egy jogállamban ettől távol tartja magát.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.