Még durvább bírságokra számíthatnak a cégek a nemzeti versenyhatóságtól

HírKlikk 2024. szeptember 13. 07:45 2024. szept. 13. 07:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki 97 vállalkozásra tavaly, idén a kiszabott versenyfelügyeleti bírságok összege már augusztusban meghaladta a 2 milliárd forintot – közölte a nemzeti versenyhatóság.

A GVH felidézte: 2023. szeptember 1-jén a cégekkel szemben kiszabható bírság maximális összege az előző évi nettó árbevétel 10 százalékáról a 13 százalékára emelkedett.

A GVH Versenytanácsa azóta több ügyben is kiszabott bírságot, amelyek közül három ügyben már a magasabb, 13 százalékos maximális bírságplafont alkalmazta. Az így kiszabott bírságok összege megközelítette a 700 millió forintot.

Egy illegális e-cigaretta forgalmazó cégre, valamint egy online lámpakereskedő-áruházra tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt szabott ki a GVH maximális bírságot.

A harmadik ügyben, egy utóvizsgálatban a Booking.com globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozásra pedig az utóvizsgálatok között rekordösszegű bírságot rótt ki a GVH, mert a cég nem teljesítette maradéktalanul a hatóság által korábban előírt kötelezettségeit – ismertették.

Az egyes ügyekben kiszabható maximális bírság 2024. augusztus 1-től ismét emelkedett, 13-ról már 15 százalékra. Így egy vállalkozás akár az előző évi nettó árbevétele 15 százalékával is felelhet egy súlyosabb jogsértés esetén – hívta fel a figyelmet a GVH.

A versenyhatóság kiemelte: elsődleges célja nem a bírságolás, számos együttműködési lehetőséget kínálnak a vállalkozásoknak, aktív együttműködéssel az eljárások során is mérsékelhető a bírság összege.

Tájékoztató anyagokkal is segítik a vállalkozásokat, hogy megelőzhető legyen egy-egy jogsértő magatartás.

A GVH célja a fogyasztók hatékony védelme és a jogkövetésre törekvő vállalkozások aktív támogatása – hangsúlyozta közleményében a versenyhivatal.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom