MÚOSZ: el a kezekkel a független sajtótól!

HírKlikk 2024. június 27. 10:45 2024. jún. 27. 10:45

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozik a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata miatt, amit az Átlátszó ellen indított.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi, átfogó vizsgálatot indított az Átlátszó ellen, mivel bevételeiben magas hányad érkezik külföldi támogatásból – írja a 24.hu.

A MÚOSZ tiltakozik az eljárás ellen. Továbbra is úgy véli: a demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvény: …bárki gyanúba keverhető, ezért a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek, vagy túlzott elővigyázatosságra (öncenzúrára) késztethetnek a gumiparagrafusok.

A MÚOSZ szerint beigazolódott a gyanú: a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor akarják, a gumiparagrafusok tényleg bárkire, bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését, veszélyeztetik a szólásszabadságot. Az oknyomozó, tényfeltáró Átlátszó hatalmi visszaéléseket, korrupciós ügyleteket, különös döntéseket leplezett le, működése kényelmetlenné vált a hatalomnak, amely most visszavág.

Az Európai Bizottság vizsgálja, összeegyeztethető-e a szuverenitásvédelmi törvény az uniós joggal. A MÚOSZ szerint amíg az uniós vizsgálat tart, kifejezetten árt az ország nemzetközi megítélésének a vizsgálat. A szövetség szerint a hivatal működése sem egyeztethető össze demokratikus alapelvekkel, Magyarországon a sajtótörvény szabályozza a szektor törvényes működését.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom