Ne keressünk észszerűséget ott, ahol nincs

HírKlikk 2023. december 13. 18:35 2023. dec. 13. 18:35

Nagy kavargatás történt ismét a kormány konyhájában, miniszterek és feladatok jöttek-mentek. Eközben talán fricskának szánták, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől elvették az önkormányzatokat, miközben ahhoz a területhez legalább értett. Megfogalmazódott az a kérdés is, hogy ez év végén hogyan fogja minősíteni az országot a hitelminősítő, ha maga a költségvetés felelőse azt mondja, hogy a 2024-es költségvetésünk „egy vicc” – hangzott el a KlikkTV Heti Egyenleg című politikai elemző műsorában, amelyben Csillag István közgazdász, volt miniszter és Lendvai Ildikó. az MSZP volt elnöke beszélgetett Bánó Andrással. 

Arra készülünk, hogy a jövő év fele más lesz. A választásokig csak duma lesz, viszont az év második felében szembe kell nézni azzal a feladattal, hogy a túlzott deficit eljárást megússzuk valahogy, mert nem kaptak felmentést az európai uniós országok arra, hogy az államháztartási hiányuk magasabb lehet az előírtnál. Valószínűleg a kormány fél évig különböző „cukorka” osztogatásról fog beszélni, de Csillag István – ahogy mondta – ezzel kapcsolatban mindig megjegyzi, Orbán Viktor azt mondja, hogy egy forintot háromszor kell elkölteni: egyszer tervben, egyszer leírni a költségvetés átalakításával, és esetleg egyszer kifizetni. A korábbi miniszter úgy gondolja, félévig majd Nagy Márton elképesztő dolgokat fog mondani, de lássuk be, hogy ő „nem egy kakukkfióka”, mert ő a Matolcsy „fészekaljából jön”.

A gazdasági kabinet éléről Varga Mihály lefelé, Nagy Márton felfelé került. De az nonszensz, hogy a volt pénzügyminiszter egyáltalán ne legyen benne a gazdasági kabinetben, amibe viszont bekerül Orbán Balázs, akinek semmi köze a gazdasághoz, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési és Csák János kulturális miniszter. Egyikük sem fog ellenkezni Nagy Mártonnal. Csillag István feltételezte, hogy most is arról lehet szó, mint volt a rendszerváltást követő időszakban, amikor a gazdasági kabinet azokat a tárcákat gyűjtötte össze, amelyek túlköltekeztek, azért, hogy ezt ezután ne tegyék. „Talán ezt elevenítik föl” és szeretnének látni minden költési tervet. Csak az a fura, hogy a korábbi ilyen szervezet megpróbálta összehangolni a különböző irányba húzó „lovakat”, hogy egyenletes ütemben nőjön az egészségügyre és másra fordított forrás, viszont a mostani gazdasági kabinetben senki sincs, „aki fogja a gyeplőt”. Ezért ne keressünk észszerűséget ott, ahol nincs. 

Varga Mihály új pozíciójában – egy költségvetési munkacsoport vezetője lett – hiába mondja, hogy majd vétózni fog, ha azt látja, hogy az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van, hiszen nem fog a kormányülésen Orbán Viktorral szembefordulni, ha a miniszterelnök bejelenti azt, amit éppen akar – reagált Lendvai Ildikó arra a kérdésre, hogy Varga Mihálynak vajon nagyobb hatalma lett-e új feladatkörében? Az MSZP volt elnöke szerint úgyis a miniszterelnök dönt, Varga csak formális vétójoggal rendelkezik, ami egyáltalán nem jelent semmit. 

Csillag István arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2024-es költségvetés csak februárig tartható, így megint arról kell majd beszélni, hogy Varga fog találkozni az év végén a hitelminősítőkkel és ha szükség lesz rá, neki kell elmennie az IMF-hez hitelért. Azt a szerepet, amit el kell előttük játszania, hitelessé csak az teheti, ha ő „nem abban a kórusban énekel”, mint a többiek. De hogy minősíti az országot a hitelminősítő, ha maga a költségvetés felelőse azt mondja, hogy a költségvetésünk „egy vicc”? – kérdezte Lendvai Ildikó.

Ebben a „nagy kavargatásban” mi a fő irány – kérdezte Bánó András, miután Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztériuma januártól Nemzetgazdasági Minisztérium lesz. Emellett a Belügyminisztériumtól az önkormányzatok átkerülnek Navracsics közigazgatási és területfejlesztési tárcájába. Lendvai Ildikó szerint a válasz egyszerű: eddig fejleszteni kellett a gazdaságot, most pedig már nemzeti lesz. Arra viszont nem volt semmilyen ötlete, hogy miért kerültek ki az önkormányzatok a belügyminisztérium alól. Eddig Pintér alá benyomtak mindent, ami kellemetlen és kivették most azt, amit ismer, ezért Csillag Istvánnak az a gyanúja, hogy ez Pintér felé egy „személyi fricskázás” volt. 

A KlikkTV Heti Egyenleg című műsorának teljes adása első részét itt, a folytatását pedig itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom