Orvos a kriptában

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 19. 09:11 2021. feb. 19. 09:11

Magyarország és Horvátország kapcsolata az utóbbi években elsősorban a kultúra és az oktatás területén éli reneszánszát – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a horvát oktatási és tudományügyi miniszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten. Kásler Miklós közölte, az egyeztetésen kiemelten foglalkoztak a nemzetiségi oktatás kérdésével, és azzal, hogy mindkét ország fejleszti a másik nyelvének oktatását a nemzetiségi iskolákban: Magyarországon Pécsen, Szombathelyen és Budapesten. (MTI- 2021. február 18.)

A fenti hírrészlet tanúsítja, hogy a gigaminisztériumot vezető Prof. Dr. Kásler Miklós az ismét tomboló járvány közepette a magyar és horvát irodalmi alkotások lefordításával, „közkinccsé tételével", az iskolai tananyagokba történő beépítésével foglalatoskodik. Müller doktornő csütörtök délelőtt drámai hangon jelentette be, hogy jelentősen romlottak a pandémiás mutatók, és ismét száznál több embert vesztettünk el tegnap. A betegek száma nő, a kórházban kezeltek száma emelkedik, romlanak a mortalitási adatok, de a felelős miniszter ebben a drámai periódusban hol Mátyás király leszármazottainak csontozatát rendezgeti, hol pedig a horvát és magyar kultúra gazdaságságát dicsőíti. Kásler doktor régészkedik és nyelvészkedik, a tiszti főorvos pedig közli velünk, hogy „én úgy vélem, hogy a harmadik hullám elkezdődött”.

És, hogy a káosz teljes legyen, időközben megjelent a nép-nemzeti konzultáció hét pontja, amely a lazítás, a korlátok lebontása és az újranyitás iránti vágyakozás iránti érzésre alapozva, ostoba kérdéseket tesz fel. Vajon Kásler Miklós és Müller Cecília a megjelenése előtt látták-e ezt a kérdőívet, vagy csak automatikusan bólogattak az ez irányú döntés meghozatalakor? Összegezve: Kásler szemmel láthatólag nem ér rá a járvánnyal foglalkozni, helyette a bel- és külügyminiszter gyógyítja a népet. Az eredmény önmagáért beszél.

A magyar gazdaság „főorvosa” (Parragh László dr.) eközben a Portfolió gazdasági portálon jövendöléssel tölti drága idejét: „azt gondolom, hogy húsvétkor, vagy talán már húsvét előtt a vállalkozásoknak a nyitásra kell felkészülniük” – majd szakértői számításokra hivatkozva hozzáteszi, hogy jelenleg 1,5 millió honfitársunk élvezhet védettséget vagy azért, mert átestek a víruson, vagy azért, mert már megkapták a vakcinát. Merkely professzor úr nem ilyen értéket emlegetett: „mondok egy komoly számot: 4 millió magyar már átesett a fertőzésen”. Önök kinek hisznek? Az MKIK elnökének, vagy a SOTE rektorának?

Ha nem az életünkről és jövőnkről lenne szó, hangosan kacagnék. Az egészségügyért felelős miniszter halottak csontjait rendezgeti a kriptában, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója pedig vírusszakértővé léptette elő magát. Az egyik három év alatt vált nevetségességé, a másik hosszú kamarai pályafutása során lett hiteltelen.

Mögöttünk egy nehéz év van, előttünk meg a bizonytalan jövő. Valamivel könnyebb lenne mindannyiunknak, ha az egészségügyi és gazdasági krízis elleni küzdelmet felelős és tekintélyes szakértők csoportja irányítaná. A mostani összeállításban (Kásler, Müller, Parragh stb.) szinte lehetetlen úrrá lenni a válság okozta nehézségeken. A meccs vesztésre áll, ezért néhány poszton azonnali csere indokolt! Amíg nem késő. Jövő tavasszal pedig új szövetségi kapitányra és teljesen új csapatra lesz szükség!