Pert nyert a magyar állam ellen az anya, akit 37 napon át éheztettek a gyermekeivel a tranzitzónában

HírKlikk 2024. június 27. 10:20 2024. jún. 27. 10:20

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 7500 eurós jóvátétel megfizetésére kötelezte a magyar államot.

Harminchét napon át nem adtak enni egy menedékkérő anyának, valamint 5 éves és 5 hónapos gyermekeinek a tranzitzónában, életüket, egészségüket sorstársaik és karitatív szervezetek támogatása óvta meg. Most pert nyertek a magyar állammal szemben a strasbourgi bíróságon – közölte a képviseletüket ellátó Magyar Helsinki Bizottság, vette észre a Népszava.

A jogvédő szervezet közleményében felidézte, az afgán nőnek keresztény hitre tért a férje, ezért a család nem maradhatott a hazájában. Először a férfi és a legnagyobb gyerek menekült el, ők Németországig jutottak. A terhes asszony követte férjét a második gyerekkel. Magyarországon kértek menedéket, de miután megindult a menedékjogi eljárás, elindultak a férfi után. Ausztriáig jutottak, onnan a hatóságok Bulgáriába utasították ki őket, mondván, ott léptek be az Európai Unió területére. Csakhogy ott esélyük sem volt védelemre, ezért ismét nekiindultak. Szerbiában várták ki, hogy újra magyar területre léphessenek, ott született meg a harmadik gyerek is.

2017 júliusában engedték be őket a röszkei tranzitzónába. A hazai hatóságok ismételt kérelmezőnek minősítették az asszonyt és az öt éves gyerekét. Ezért a tranzitzónán belül a menekültügyi részlegen helyezték el őket. 37 napon át tartották fogva az anyát és a gyermekeit, aminél hét nappal több, mint amit a törvény gyerekeknél engedélyez, de még éheztették is őket.

A jogellenes tranzitzónás fogvatartás egyik legvisszataszítóbb gyakorlata volt, hogy az idegenrendészeti körleten a felnőttek és az ismételt kérelmezők nem kaptak enni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól. A jogvédő szervezet szerint a családot sorstársaik embersége és a karitatív szervezetek ételadományai tartották életben.

Miután kikerültek a tranzitzónából, kiderült, hogy valójában Németország volt az illetékes a menekültkérelmük elbírálásában. Így hivatalosan beutazhattak oda, majd védelmet kaptak. Azóta is ott laknak.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom