Puzsér, Konok, Vágó és a többiek…

Németh Péter 2020. október 27. 10:09 2020. okt. 27. 10:09

„Az MSZP alfeléből kikiabáló kis propagandaoldal” – így beszélt rólunk Konok Péter. Én nem ismerem Konok Pétert, legalábbis fogalmam sincs arról, hogy ő kinek az alfeléből lóg ki, vagy netán valaki kilóg az ő alfeléből. Szerepeltünk már közösen műsorban, de én nem vizsgáltam az ő alfelét, ő sem említette, hogy szaros lennék… De mindegy is: Konok Péternek – megfontolt történészként – lehet ez a véleménye rólunk, bár nem ártana, ha nem csak minősítene, hanem indokolna is. Illetve mégsem, az ilyen viták, ostoba minősítgetések nem vezetnek sehova, ő sem tudna mit kezdeni egy olyan mondattal, ha azt írnám: Konok Péter egy ócska történész.

Szóval, hagyjuk ezeket az oldalvágásokat, hagyjuk meg az olyan szélsőséges orgánumoknak – meg Bayereknek –, akik már másból sem állnak, mint mások – a velük nem azonosulók árnyalatlan szidalmazásából. Olyannyira nem érintett meg különben bennünket Konok bárdolatlan megjegyzése, hogy ügyet sem vetettünk rá. Csak akkor emeltük fel a fejünket, amikor Vágó István barátunk egy Facebook-bejegyzésében elővette – megvédve és egyszersmind támadva is bennünket. A volt műsorvezető, most DK-s politikus azon lepődött meg, háborodott fel, hogy az említett Konok közös televíziós műsorban szerepel Puzsér Róberttel, ráadásul egy olyan műsorban, ahol hetente gyalázzák az ellenzéket. És egy ilyen embernek ad felületet a Hírklikk, ráadásul egy olyan dolgozatnak, amelyben a szerző arról ír, kit tart alkalmasnak arra, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje legyen  (Egyébként Pálinkás Józsefet, Márki-Zayt Pétert és Vona Gábort említi, mint olyanokat, akiknek vannak jobboldali vegyértékei, mert ilyenre van szükség ahhoz, hogy Orbán verhető legyen). Vágó azt is megemlíti, hogy az írást a 168 Óra is átvette; így jut el a végkövetkeztetésig: az ATV-t (ott szerepel együtt Puzsér és Konok), a Hírklikket, a 168 Órát a fideszes kommunikáció rendszeresen a ballib oldalhoz sorolja; ez lenne az ellenzék sajtója? – teszi fel a kérdést Vágó.

Ha figyelmes az olvasó, akkor feltűnik neki: itt kettő szorítással állunk szemben. Egyrészt ott vagyunk az MSZP alfelében, másrészt nem vagyunk az ellenzék sajtója sem. Nem akarnék élni azzal az olcsó fordulattal, hogy ha mindkét oldalról támadnak, akkor valamit jól csinálunk.

Nem, nem idáig akartam eljutni. Sokkal inkább odáig, hogy Vágóval vitatkozzak – Konokkal, mint említettem, nem érdemes. A Hírklikk már sok olyan írásnak adott helyet, amellyel nem feltétlenül értett egyet, és tette ezt azért, mert így tartja normálisnak. Vannak persze szerzők, akiknek dolgozatait nem szívesen tennénk be az oldalunkra, és nem azért, mert gondolataik elfogadhatatlanok számunkra, hanem mert az olvasótáborunk nem fogadná be őket. De: összességében ezt a tábort is abba az irányba szeretnénk tolni, hogy miközben a portálunknak megkérdőjelezhetetlen az értékrendje, képes legyen mindenki befogadni az eltérő véleményeket. Ráadásul az említett Puzsér-írás mentes volt mindenféle puzsériádától; éppen az ellenzéki győzelem szempontjai alapján gondolkodott el arról, kivel érhető el a siker. Lehet, hogy Vágó másokkal látja ezt megvalósíthatónak, de annak pont annyi a hitele, mint Puzsér véleményének. Legitim gondolkodás mindkettő, és ma senki nem tudja megmondani, melyik lenne üdvözítőbb. Rossz a politikusi, és még rosszabb szerkesztői megközelítés lenne, ha bármelyik elképzelést kiszorítanánk, elhallgatnánk.

Mi, innen, a végekről (végbél-tájról) így látjuk. Meghallgatjuk és befogadjuk Puzsért, és eszünkben sincs elszelelni Konok elől…