Simonyi: Orbán viselkedése a republikánusoknál is egyre rosszabb visszhangot vált ki

HírKlikk 2023. szeptember 27. 08:40 2023. szept. 27. 08:40

Orbán Viktor napirend előtt szólalt fel az Országgyűlés őszi ülésszakának hétfői napján. A miniszterelnök többek közt kitért a svéd NATO-csatlakozásra is, amivel kapcsolatban azt mondta, nem sürgeti semmi Magyarországot.

„Amíg a törökök nem szavazzák meg a csatlakozást, a magyarok bujkálhatnak a hátuk mögött" – mondta a Klubrádió Esti gyors című műsorában Simonyi András volt washingtoni és volt NATO-nagykövet. Úgy látja, Törökország valóban komoly tényező, Magyarország ehhez képest közel sem az. Hozzátette, „teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán kedvezni akart az oroszoknak". Ehhez kapcsolódik az a hír is, hogy – legalábbis a TASZSZ állítása szerint – októberben Moszkvába látogat Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, ahol energetikai kérdésekről tárgyal majd Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel.

Hozzátette, Washingtonból nézve a magyar kormány külpolitikai ténykedését, sokan felvonják a szemöldöküket, hogy a svédek „nem nagyon tökösek ebben a vitában, amerikai kifejezéssel élve bicskával mennek egy pisztolypárbajba". Mindez nem változtat azon, hogy Orbán viselkedése még a republikánusok körében is egyre nagyobb és egyre rosszabb visszhangot vált ki.

„Úgy látom, hogy a magyar diplomácia a kínaiaktól próbál tanulni. Farkasdiplomatáknak nevezik azokat a diplomatákat, akik hangosan, agresszívan, durván képviselnek egy álláspontot. Megdöbbenve látom, hogy Magyarország erre az útra lépett."

Megjegyezte, Svédország, bár hivatalosan nem vehet részt a NATO döntéshozatalában, a szervezet – ha az országot fenyegetés érné – tudna védelmében eljárni.

Forrás: Klubrádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom