Svájc bemutatta a világ egyik legnagyobb teljesítményű új szuperszámítógépét, az „Alps"-ot

HírKlikk 2024. szeptember 15. 14:05 2024. szept. 15. 14:05

Az „Alps" egy nap alatt annyi számítást képes elvégezni, amennyire egy hagyományos laptopnak 40 ezer évre lenne szüksége.

A Top 500 által júniusban közzétett globális szuperszámítógép-rangsorban az „Alps" a hatodik helyen végzett. A Luganói Svájci Nemzeti Szuperszámítógépes Központ (CSCS) munkatársai szerint az „Alps" ennél még előkelőbb helyet is elfoglalhatna, mivel a rangsor júniusi összeállításakor még nem volt teljesen kész – írja az Euronews.

Az „Alps" a tudományos kutatásra összpontosít, és bonyolult számításokat végez az orvostudomány, az űrkutatás és a klímakutatás területén.

A számítógépet már most is használja a svájci szövetségi időjárási hivatal, hogy naprakészen feltérképezze az időjárási rendszereket.

„Ha valaki mobiltelefonján a MeteoSwiss alkalmazásban megnézi az időjárás-előrejelzéseket, azok már az „Alps" szimulációiból származnak" – mondta Thomas Schulthess, a CSCS igazgatója.

A 116 négyzetmétert elfoglaló hatalmas szuperszámítógép nyilvánosan hozzáférhető. Egy nap alatt annyi számítást képes elvégezni, amelyre egy hagyományos laptopnak 40 ezer évre lenne szüksége.

Egy hátránya van, a magas energiafogyasztás. Thomas Schulthess, a CSCS igazgatójának becslése szerint évente 15-20 millió svájci frankba (15-21 millió euróba) fog kerülni a működtetése.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom