Szájerrel üzenhettek Brüsszelből a Fidesznek

Föld S. Péter 2020. december 2. 14:08 2020. dec. 2. 14:08

Senki ne gondolja, hogy Szájer József brüsszeli lebukása – ahogyan ő fogalmazta: botlás. Nem volt az már Borkai „botlása” sem, és az sem botlás, ami most Szájerrel és a Fidesszel történt. Igen, a Fidesszel, mert ez nem Szájer József története, ő csupán szereplője ennek a Fidesz számára kínos sztorinak, ám ezt a mostani forgatókönyvet nem Budapesten, hanem Brüsszelben írták.

Nem egyszerű botlásról van szó, hanem egy életformáról. Szájer József – normál üzemmenetben senki másra sem tartozó – nemi identitása a Fideszben évtizedek óta ismert, a magyarországi nyilvánosság jó része is tud erről, de idáig ez nem volt téma, mert – nagyon helyesen – mindez magánügy.

Magánügy addig, ameddig nem közpénzből megy, és nem egy álságos, magát kereszténynek és konzervatívnak mondó, másokat gyakorta „buzizó” párt képviselője bukik meg egy „többségében férfiak részvételével” zajló szexpartin. Ahol – mint utóbb a belga rendőrség közölte – drogot is találtak az ereszcsatornán menekülő Szájer táskájában.

Most bukott le Szájer József és a Fidesz, de mindez megtörténhetett volna korábban is. Mert ezek ott így élnek. Azt gondolják, hogy mindent megengedhetnek maguknak. Pénzük és hatalmuk van, semmi és senki sem állhat útjukba.

Kivéve a titkosszolgálatokat. Brüsszel ugyanis hemzseg a titkosszolgálatoktól, talán nincs olyan ország, amelynek emberei ne lennének jelen a belga fővárosban. Abban a városban, ahol mindenki mindenkiről mindent tud, de legalábbis, mindent tudni akar. Itt nincsenek titkok, az információk kölcsönösek, mindenkinek lehet vaj a fején, kinek több, kinek kevesebb. És bárki kihúzhatja a gyufát, mint például most Orbán Viktor és kormánya azzal, hogy hosszú ideje a költségvetés vétójával fenyegeti a „brüsszeli bürokratákat”, szabadságharcost játszik, miközben békés építőmunkásokra volna szükség.

Brüsszelben most lett elegük abból, amit Orbán Viktor és kormánya művel. Hogy pajzsként maga elé tartva a magyar embereket, az ő érdekeikre hivatkozva, akadályozza az európai gazdaság újraindítását. Ez minden országot érint, a délieket súlyosabban, mint a többieket, de másoknak is nagyon hiányoznak az így kapható milliárdok. Tegyük hozzá, Magyarországnak is.

Most lett tele a hócipő. Nem véletlen, hogy a szexparti mintegy 25 résztvevője közül egyelőre csak Szájer József neve került nyilvánosságra. Mostantól minden megtörténhet, nem lesz jó fideszes képviselőnek lenni Európában, mert úgy érezhetik magukat, mintha egy Hitchcock-film közepébe csöppentek volna. Ezekben a filmekben azok a részek a legfélelmetesebbek, amikor éppen nem történik semmi. Mert olyankor tudni lehet, hogy hamarosan valami nagyon félelmetes történik. De hogy mikor, és mi, azt csak a film készítői tudják, a nézők legföljebb találgathatnak.

Orbán és lengyel kollégája két napja azt mondta, hogy várja az unió újabb ajánlatát. Az ajánlat, Szájer József lebuktatásával, megérkezett. A labda most Orbán térfelén pattog, kíváncsian várjuk, hogy mit lép.