Szijjártó kiosztott mindenkit Brüsszelben: az amerikai nagykövet ellenzéki aktivista, a litván külügyminiszter a legháborúpártibb

HírKlikk 2024. augusztus 30. 08:40 2024. aug. 30. 08:40

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyar ellenzék egyik vezető szereplője, s a megnyilvánulásait is ennek megfelelően kell értékelni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követő sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta David Pressmannek a magyar békemissziót érő bírálatai kapcsán, hogy az amerikai nagykövet „egy ellenzéki aktivista, a magyar ellenzék egyik vezető szereplője".

„És az ő megnyilatkozásait ennek megfelelően is kell értékelni. Ha pedig a tartalmáról akarnék beszélni az ellenzéki aktivista megnyilvánulásának, akkor azt tudnám elmondani, hogy érdekes módon, amikor Olaszország miniszterelnöke Kínában járt, s azt mondta, hogy Kína megkerülhetetlen párbeszédpartner a mostani törékeny nemzetközi viszonyok közepette, akkor az ellenzéki aktivista úr nem aktivizálta magát" – mutatott rá.

„Vagy amikor Zelenszkij elnök felhívta Donald Trumpot, akkor sem fejezte ki a rosszallását, vagy amikor az ukrán külügyminiszter legutóbb Kínában járt, akkor sem hallottuk a kritikáját" – folytatta.

„Tehát nyilvánvalóan itt ez egy ellenzékiségből fakadó, onnan inspirálódó megnyilatkozás volt" – tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután a litván kollégája által megfogalmazott bírálatokról azt mondta, hogy Gabrielius Landsbergis az egyik legháborúpártibb politikus Európában.

„Versenyképes a legháborúpártibb politikus címért, rendszeresen bírálja a magyar békepárti álláspontot. Azt hiszem, az ő helyzetértékelése sem tekinthető realistának semmilyen szempontból" – vélekedett.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom